Hlavní obsah

Maďarsko chce vyslat do vesmíru svého druhého kosmonauta

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2024 chce Maďarsko vyslat do vesmíru svého druhého kosmonauta. Na konferenci Evropské kosmické agentury (ESA) Space 19+ ve španělské Seville to ve středu řekl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Foto: MTI

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó (uprostřed) na vesmírné konferenci ve Španělsku

Článek

Šéf maďarské diplomacie vyjádřil přesvědčení, že kosmický průmysl bude v budoucnu jedním z nejdůležitějších odvětví.

„V zájmu dalšího rozvoje tohoto odvětví v Maďarsku vidíme reálně vyslání dalšího maďarského kosmonauta do vesmíru,“ řekl Szijjártó.

Na přípravě a vyslání svého kosmonauta na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) chce Maďarsko spolupracovat s ruským vesmírným úřadem Roskosmos.

Foto: NASA

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)

První maďarský kosmonaut Bertalan Farkas (70) letěl do vesmíru v rámci programu Interkosmos v roce 1980. Na oběžnou dráhu Země odstartoval z Bajkonuru společně s ruským kosmonautem Alerijem Kubasovem v kosmické lodi Sojuz 36. Týden strávili na orbitální stanici Saljut 6 a pak se úspěšně vrátili na Zemi.

K ISS letí nová posádka. Včetně prvního astronauta z Emirátů

Věda a školy

V rámci programu Interkosmos letěl v roce 1978 do vesmíru také první československý kosmonaut Vladimír Remek (71).

Reklama

Související články

Zemřel sovětský kosmonaut Alexej Leonov

V pátek 11. října zemřela legenda sovětského vesmírného programu, bývalý kosmonaut Alexej Leonov, který v roce 1965 jako první člověk vystoupil do otevřeného...

Výběr článků

Načítám