Hlavní obsah

Lidé obývali Arktidu už před 45 000 lety, tvrdí vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Předchůdci dnešního člověka obývali arktickou oblast už před zhruba 45 000 lety, což je daleko dříve, než se dosud soudilo. Podle ruských vědců o tom svědčí odkryté pozůstatky mamuta, kterého prý u pobřeží jednoho z arktických moří zabili lovci. Svou studii vědci publikovali v magazínu Science.

Foto: ČTK/AP

Inuitský lovec u Aljašky. Ilustrační foto

Článek

Na těle rozměrného chobotnatce nalezeného v roce 2012 vědci při podrobném zkoumání objevili stopy, které podle nich nepochybně zanechala kopí vrhaná lovci. Další zranění pak prý způsobily kratší hroty dýk, kterými zraněné zvíře bodali do oblasti krku.

"Bezpochyby jim sloužili jako potrava, zvláště některé části jako jazyk či játra byly pochutinami, ale lov kvůli slonovině byl důležitější," uvedl podle agentury Reuters Vladimir Pitulko z ruské akademie věd, podle něhož lidé v bezlesé oblasti u pobřeží Karského moře používali slonovinu z mamutích klů jako náhražku dřeva.

Dosavadní teorie tvrdily, že se v arktických regionech první lidé vyskytovali před přibližně 30 000 lety.

Lov mamutů a jejich tuk a kožešina byly podle vědců zásadní pro přežití v chladných podmínkách severní Sibiře. Místní obyvatelé se díky tomu byli podle jedné z teorií schopni dostat přes Sibiř až na pevninskou šíji, která tehdy přes Beringův průliv spojovala dnešní Asii s Amerikou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám