Hlavní obsah

Ledovec Tuni se ztrácí před očima. Za pár let může být minulostí

Ledovec Tuni v Bolívii roztává rychleji, než se původně předpokládalo – za pár let může zcela zmizet. Daná situace podle vědců zhorší problém nedostatku pitné vody v Andách. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tající ledovec Tuni v BolíviiVideo: Reuters

 
Článek

Klimatická změna způsobuje mj. i zmenšení andských ledovců, což omezuje zdroje pitné vody. Od 70. let tamní ledovce ztratily 30 až 50 procent své tehdejší rozlohy.

V příštích letech mohou některé z nich zcela roztát, a to kupříkladu ledovce Condoriri a právě Tuni, které poskytují až 80 procent vody městu El Alto. Do roku 2030 mohou kompletně zmizet. A Tuni zřejmě ještě výrazně dříve.

Alpy měly před 6000 lety méně ledovců než dnes, tvrdí nová studie

Věda a školy

Čínské ledovce tají šokujícím tempem

Věda a školy

„Ledovec Tuni v průběhu 16. a 17. století, kdy vrcholila takzvaná malá doba ledová, pokrýval mnohem rozlehlejší území než nyní. Jenže velké oblasti, které byly před několika stoletími pod ledem (a jsou vidět na videu), už pod ním samozřejmě nejsou – je každopádně třeba si uvědomit, že konkrétně tento ledovec už taje opravdu dlouho,” poznamenal glaciolog Edson Ramirez z Universidad Mayor de San Andres, vysoké školy v bolivijském hlavním městě La Paz.

Méně vody, více lidí

Experti si původně mysleli, že Tuni určitě vydrží alespoň do roku 2025, avšak nyní podle agentury Reuters tvrdí, že jeho zmizení je „na spadnutí”. A to pravděpodobně zhorší nedostatek vody i v La Paz a dalších městech.

Nedostatek pitné vody bude mít do 30 let 3,2 miliardy lidí, varuje OSN

Věda a školy

„Máme tu totiž navíc problém s nárůstem populace a zvětšováním městských oblastí. Tak třeba u města El Alto je populační růst přibližně pět procent ročně, ve městě La Paz je to zhruba přibližně 2,5 procenta ročně,” vysvětlil Ramirez.

To tím pádem znamená, že současně s redukcí vodních zdrojů roste počet obyvatel, čímž se zvyšuje poptávka po vodě.

Šokující snímky NASA ukazují, jak klimatické události proměňují naši planetu

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám