Hlavní obsah

Léčba Wilsonovy choroby bez větších nežádoucích účinků? Pomoci mohou polymery

Novinky,

Vědecký tým z Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd ČR přichází po letech výzkumu s novou strategií boje s nevyléčitelnou Wilsonovou chorobou. Tu způsobuje mutace genu ATP7B, která postiženému člověku nedovoluje správně vylučovat měď z těla. Zachytávat ionty mědi přímo v trávicím traktu a omezit stávající významné vedlejší účinky léčby by dle tuzemských odborníků, kteří o tom řekli Novinkám, mohla pomoci polymerní léčiva.

Foto: archiv ÚMCH AV ČR

Polymerní léčiva dokáží vychytávat měď v trávicím traktu.

Článek

S Wilsonovou chorobou bojuje zhruba 30 milionů lidí na světě. Kvůli mutaci genu se jim v těle hromadí měď z přijímané potravy, která se pak usazuje hlavně v játrech a také v nervovém systému. Na mutaci genu ATP7B mohou upozornit jaterní testy, z viditelných příznaků typické hnědé lemování okraje oční duhovky známé jako Kayser-Fleischerův prstenec. Či různé neurologické příznaky.

Pokud není onemocnění včasně diagnostikováno, dochází k výraznému postižení zejména jater a centrálního nervového systému (CNS).

Foto: Herbert L. Fred, MD, Hendrik A. van Dijk [CC BY 3.0], Wikimedia Commons

Kayser-Fleischerův prstenec na duhovce, jeden z příznaků Wilsonovy choroby

„Po dosažení určité koncentrace nahromaděné mědi organismus vyčerpá detoxikační mechanismy a měď v těle pak ve zvýšené míře katalyzuje chemické reakce, při nichž vznikají volné radikály, které nevratně poškozují orgány,“ popsal projevy vzácné choroby Miroslav Vetrík z Ústavu makromolekulární chemie AV ČR.

Polymerní léčivo umí vychytávat měď už v žaludku

Wilsonova choroba se v současnosti nedá vyléčit. Zmírnit její projevy je možné pouze celoživotní léčbou, a to především usnadněním vylučování mědi z organismu. Pacienti se ale kvůli vysokým dávkám léčiv potýkají s podstatnými nežádoucími účinky. Nejčastěji bojují s horečkou, gastrickými problémy, různými typy vyrážek, v některých případech léčby jim hrozí i neurologické problémy, změny v imunitním systému nebo aplastická anémie.

Tým pod vedením Martina Hrubého z Ústavu makromolekulární chemie však nyní přišel s novým postupem, jak zmírnit nežádoucí účinky. Pomoci by mělo polymerní léčivo, které bude měď vychytávat v celém trávicím traktu – a následně bude spolu se stolicí vyloučeno z těla.

„Rozhodli jsme se naše léčivo chemicky navázat na polymerní neboli makromolekulární částice. Protože se tyto modifikované částice nevstřebávají dál do organismu, léčba by neměla mít významné vedlejší nežádoucí účinky, které doprovázejí současné léčení Wilsonovy choroby,“ vysvětlil Vetrík.

Nová strategie léčby se již úspěšně testovala na myších a potkanech krmených polymerním léčivem. A obvyklé nežádoucí účinky se u nich neprojevily.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám