Hlavní obsah

Vědci umí dnes poznat, jestli za deset let dostanete alzheimera

Právo, mcm

Změny v úrovni krevního proteinu zvaného lehký polypeptidní neurofilament (NfL) mohou signalizovat riziko vzniku Alzheimerovy nemoci, a to o plných deset let dříve, než se objeví první příznaky této degenerativní choroby mozku. Studii o novém objevu zveřejnil podle deníku The Guardian odborný časopis Nature Medicine.

Foto: Archiv, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Víme, že Alzheimerova nemoc začíná jedno či dvě desetiletí před prvními příznaky. Terapie musí zasáhnout deset let před nimi či dokonce dříve, aby uspěla,“ řekl Mathias Jucker, spoluautor studie z Centra pro neurodegenerativní nemoci v německém Tübingenu.

Krevní test podle něj nejen odhalí ničivou nemoc, nýbrž také umožní prověřovat účinky léčby. To je důležité, protože zatím se účinný lék na Alzheimerovu nemoc stále hledá.

Lehký polypeptidní neurofilament je obsažen v krvi a v mozkomíšním moku. Vyskytuje se v neuronech. Výzkumy odhalily, že jeho zvýšený výskyt v tělesných tekutinách myší je spjat s vyšší úrovní poškození mozku.

Jucker a jeho kolegové prozkoumali úrovně NfL u 243 lidí s genetickou mutací předurčující propuknutí alzheimera, a dalších 162 lidí bez této mutace. Německý vědec upozornil, že u lidí s mutací se objevily příznaky alzheimera v očekáváných dobách, což expertům umožnilo sledovat úroveň NfL dlouho předtím, než se tyto příznaky objevily.

Německý tým zjistil, že 6,8 roku předtím, než se objevily příznaky alzheimera, se úroveň NfL v krvi výrazně lišila: lidé s alzheimerovskou mutací měli v krvi i v mozkomíšním moku mnohem více tohoto proteinu než lidé bez mutace.

Úroveň NfL zvýší i jiné poruchy

Další výzkum ukázal, že rozdíly mezi úrovní NfL u lidí s mutací a bez ní šly zjistit dokonce už 16 let před prvními příznaky.

„Nejsou to nezbytně absolutní hladiny, které vám řeknou. že probíhá neurodegenerace – jde o tempo změn. To je skutečně citlivé už velmi, velmi brzy,“ zdůraznil Jucker.

Guardian ale citoval i doktora Jamese Picketta, který vede výzkum nemoci v britské Alzheimerovské společnosti. Podle něj se může výskyt NfL zvýšit nejen v důsledku nástupu Alzheimerovy nemoci, ale také při traumatických zraněních mozku či při roztroušené skleróze. Podle něj tedy není jasné, jak užitečné může toto měřítko být.

PŘIZNAKY NEMOCI
Rané: Ztráta krátkodobé paměti, dezorientace, změny chování, prudké změny nálad, problémy při nakládání s penězi nebo při telefonování
Pokročilé: Vážná ztráta paměti, zapomínání nejbližších členů rodiny, známých předmětů nebo míst, frustrace z neschopnosti pochopit slova, což vede k agresivnímu jednání. Možná je i ztráta schopnosti chodit, jakož i potíže s jedením.

Reklama

Výběr článků

Načítám