Hlavní obsah

Látku pro léčbu rakoviny dostali první pacienti. Podíleli se na ní Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

První pacienti dostali slibnou látku DRP-104 pro léčbu rakoviny, kterou vyvinul česko-americký tým Pavla Majera z Ústavu organické chemie a biochemie (ÚOCHB) Akademie věd ČR ve spolupráci s vědci z Univerzity Johnse Hopkinse v Baltimoru. Klinické testování, jehož první fáze v USA má trvat tři roky, zahájila americká společnost Dracen Pharmaceuticals.

Foto: Tomáš Belloň / ÚOCHB

Pavel Majer

Článek

„Zahájení testů naší látky na lidech je skvělá zpráva a důležitý milník na cestě k nové léčbě pro onkologické pacienty. Na oslavy je ale ještě příliš brzo. Před naší látkou je ještě dlouhá cesta a řada překážek. To, že se dostane úspěšně až do cíle, není zdaleka jisté,” poznamenal Majer.

Podle vědců látka DRP-104 uvolňuje v nádorech antimetabolit DON, který zastavuje buněčný metabolismus glutaminu. To je klíčový zdroj dusíku, který potřebují k růstu rakovinné buňky. Látka tak potlačuje rakovinné bujení. Glutamin je sice zdrojem dusíku i pro zdravé buňky, odborníkům se však tento „problém” podařilo překonat a zajistit, aby ve zdravé tkáni zůstala léčebná látka neaktivní.

Kombinace s imunoterapií

Nadějná je podle nich zejména kombinace této léčby s tzv. imunoterapií, která je zaměřena na posilování imunitní reakce organismu vůči nádoru. Rakovinné buňky využívají řadu způsobů, jak oklamat buňky imunitního systému a uniknout jejich pozornosti.

Nový test odhalí rakovinu děložního čípku i několik let před propuknutím. Bude zdarma

Zdraví

Při imunoterapii se tedy pacientům podávají PD-1 protilátky. Cílí na posílení imunitní reakce organismu, aby si s rakovinnými buňkami mohl poradit.

Samotné zahájení klinických testů je úspěch

Ústav uvedl, že prvotní testy na zvířatech ukázaly, že při použití léčebné látky z Česka jsou metabolicky strádající buňky na PD-1 protilátky citlivější, díky čemuž má imunoterapie mnohem lepší efekt.

„Než se potenciální lék poprvé dostane do fáze klinických testů na lidech, musí projít dlouhou cestou a mnoha dílčími zkouškami. Většině kandidátních látek se to nikdy nepovede. Zahájení klinických testů je tak samo o sobě velmi vzácný úkaz a výraz velké důvěry k této molekule. Jsme pyšní, že se něco takového povedlo další látce vymyšlené v našem ústavu,” prohlásil ředitel ÚOCHB Zdeněk Hostomský.

„Nyní je každopádně ten pravý čas ocenit ty, kteří za tímto úspěchem stojí: Lukáše Tenoru a další kolegy z mé skupiny a našeho ústavu, stejně jako naše spolupracovníky z Univerzity Johnse Hopkinse z týmů Jonathana Powella a Barbary Slusherové. Nejdůležitější je pro nás ale naděje, kterou léčba přináší těžce nemocným lidem,” dodal Majer.

Češi vyvinuli ventilátor, který chce i Amerika

Domácí

Firma Dracen Pharmaceuticals od ÚOCHB a Univerzity Johnse Hopkinse zakoupila licenci na vývoj těchto látek pro léčbu rakoviny. Jejich výzkum pak v roce 2018 podpořil také zahraniční investor částkou 40 milionů dolarů (zhruba 920 milionů Kč).

Podle dřívějšího vyjádření zástupců dceřiné firmy ÚOCHB i Prague může zisk pro českou stranu v případě úspěchu dosáhnout i stovek milionů korun.

Reklama

Související články

Zákeřné papilomaviry útočí až po letech

Léto bývá obdobím nových známostí, větší sexuální aktivity, ale bohužel i rizik. Tím nejčastějším není kapavka, syfilis nebo jiná ze známých sexuálně...

Výběr článků

Načítám