Hlavní obsah

Kvůli incidentu na kosmodromu se odkládá odlet Webbova teleskopu do vesmíru

Washington

Odlet teleskopu Jamese Webba do vesmíru se odkládá přinejmenším do 22. prosince, a to kvůli potřebě opětovného otestování po incidentu během příprav ke startu. Píše se to na webu amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Start Webbova dalekohledu, který má v budoucnu nahradit dosluhující Hubbleův teleskop, se původně plánoval na březen, ale kvůli pandemii se musel přeložit na tento měsíc a poté na 18. prosinec.

Foto: NASA/Desiree Stover

Velké zrcadlo teleskopu Jamese Webba

Článek

K incidentu došlo v zařízení pro přípravu družic na kosmodromu v Kourou v jihoamerické Francouzské Guyaně.

Technici se chystali připevnit k teleskopu adaptér sloužící pro připevnění k nosné raketě Ariane 5, když se náhle uvolnil upínací pás, což způsobilo chvění v celém vesmírném dalekohledu Jamese Webba (James Webb Space Telescope, JWST).

Okamžitě byla svolána komise pod vedením NASA, která má prošetřit a prověřit, zda incident nepoškodil jakoukoli součástku aparátu. Testy by měly být hotové do konce týdne, dodala americká vesmírná agentura.

Prozkoumat každou fázi historie vesmíru

Webbův teleskop představuje mezinárodní projekt, který má prozkoumat každou fázi kosmické historie - od naší Sluneční soustavy až po nejvzdálenější pozorovatelné galaxie v raném vesmíru a vše mezi tím.

Odhalili jsme první planetu mimo Mléčnou dráhu, hlásí vědci NASA

Věda a školy

Bude využit zejména ke zkoumání vývoje prvních galaxií a hvězd po tzv. velkém třesku, jenž byl podle vědecké teorie počátkem vzniku vesmíru. K důležitým cílům bude patřit i pátrání po známkách možného života mimo Sluneční soustavu. Vědci si od teleskopu slibují, že odhalí nové a nečekané objevy a že pomůže lidstvu pochopit původ vesmíru a naše místo v něm.

Pokud jeho vypuštění vyjde podle plánu, bude v příštím desetiletí přední vesmírnou observatoří, která bude k dispozici tisícům astronomů po celém světě.

Vysoce riskantní mise

Půjde však o vysoce riskantní misi, protože zrcadlo a solární panely dalekohledu se musí rozvinout ve vesmíru a zařízení bude posláno na sluneční oběžnou dráhu až za Měsícem, což znamená, že existuje jen malá šance na jeho opravu, pokud se něco pokazí.

NASA oznámila datum vypuštění teleskopu Jamese Webba

Věda a školy

NASA spolu s Evropskou kosmickou agenturou (ESA) a francouzskou společností Arianespace oznámila datum startu - 18. prosince - nosné rakety Ariane 5 s Webovým teleskopem v září. Termín vypuštění teleskopu se v minulosti již několikrát posouval. Národní úřad pro letectví a vesmír původně doufal, že jej na oběžnou dráhu dostane už v roce 2007.

Již plně otestovaný dalekohled nové generace, společný projekt ESA, NASA a Kanadské kosmické agentury (CSA) za 10 miliard dolarů (cca 215 miliard Kč), je pomyslným nástupcem dosluhujícího, ale stále funkčního Hubbleova vesmírného dalekohledu (HST).

Hubbleův teleskop potvrdil, že se na Jupiterově měsíci odpařuje voda. Jen na jedné polokouli

Věda a školy

Až Webbův teleskop dosáhne svého finálního umístění na oběžné dráze kolem Slunce zhruba 1,5 milionu kilometrů od Země a začne pracovat, půjde o největší a nejvýkonnější dalekohled, jaký kdy byl do vesmíru vyslán.

Přístroj se skládá z 18 šestiúhelníkových beryliových zrcadel o celkovém průměru 6,5 metru, jejichž polohu půjde ovládat ze Země. Pojmenován byl po Jamesi E. Webbovi, jenž byl ředitelem NASA v 60. letech, tedy v době, kdy vrcholily vesmírné závody USA a SSSR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám