Hlavní obsah

Konec levných učitelů: Školské odbory zahájily kampaň na zvýšení jejich platů

– Praha

Školské odbory zahájily kampaň Konec levných učitelů. Navazují tím na svůj požadavek minimálně desetiprocentního zvýšení platů pro rok 2017, uvedl na pondělní tiskové konferenci předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík. Konkrétní protestní akce zatím odbory neplánují, počkají na výsledky vyjednávání.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Šéf školských odborů František Dobšík

Článek

Platy učitelů a dalších pracovníků škol rostly loni pomaleji než v jiných sektorech tuzemské ekonomiky. Zatímco průměrné hrubé platy v nepodnikatelské sféře se zvýšily o 3,5 procenta na 26 787 korun, pracovníkům škol a školských zařízení rostly platy o 2,2 procenta na 23 579 korun.[celá zpráva]

Řadu věcí si učitelé stále platí ze svého

Učitelům i nepedagogickým pracovníkům se sice zvýšila tarifní složka platu, ale klesly odměny. Peníze, které školy od státu získaly, totiž nepokryly nárůst počtu pracovníků v souvislosti s nárůstem počtu žáků. Průměrný hrubý plat učitelů byl loni 26 987 korun, nepedagogové, kterých je asi 60 tisíc, si průměrně vydělali 15 188 korun měsíčně.

Vedle samotných peněz na platy je proto potřeba sledovat také poskytnutí dostatku finančních prostředků na školství. „Pokud kapitola školství nebude posílena, tak bude neustále docházet k tomu, že si řadu věcí platí učitelé ze svého,” uvedl Dobšík. Vedle kompenzace vyššího počtu dětí stále učitelé doplácejí i na asistenty pedagoga.

Naštvanost ve sborovnách stoupá

První zpětné vazby z průzkumu mezi učiteli v regionech ukázaly, že „naštvanost ve sborovnách stoupá”, uvedla místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová. Vláda má podle ní poslední možnost ukázat, že její vyjádření, že je školství priorita, nejsou jen frází.

„Nebudeme nyní vyhrožovat protestními akcemi. Jsme ve fázi vyjednávání. Zbraně jsou připraveny, ale ještě jimi neharašíme. Když vyjednávání budou selhávat, jsme připraveni se o to poprat,” dodala Seidlová.

Metou je 34 tisíc

Pokud by školské odbory uspěly s požadavkem na desetiprocentní zvýšení učitelských platů, měl by se podle jejich kalkulace průměrný hrubý plat učitele vyšplhat na 29 686 korun. Hypotetický nárůst na 130 procent průměrné mzdy v Česku, což je pomyslná cílová meta odborářů, by nyní znamenal průměrný učitelský plat 34 407 korun.

V mateřských, základních, středních a vyšších odborných školách a konzervatořích podle statistik ministerstva školství aktuálně působí více než 153 tisíc učitelů. V přepočtu jde o více než 130 tisíc plných úvazků. Čeští učitelé jsou svými výdělky trvale výrazně pod průměrem států Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám