Hlavní obsah

Konec AIDS? Přenášení viru HIV zastaveno

Právo, rm

Konec šíření smrtícího syndromu získaného selhání imunity (AIDS) je zřejmě na dohled, napsal britský deník The Guardian. Rozsáhlá studie potvrdila, že se podařilo objevit lék, který úplně zastavil přenos retroviru HIV mezi muži.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pacienti trpící AIDS by tak při nasazení vhodné medikace nemohli předávat nákazu dál. O přelomovém výzkumu s názvem Partner informoval v posledním vydání odborný lékařský časopis The Lancet.

Testu se podrobila tisícovka mužských homosexuálních párů z celé Evropy, v nichž pokaždé jeden z partnerů byl HIV pozitivní. Ani při sexuálním styku bez kondomu nebyl mezi nimi zaznamenán jediný přenos nemoci. Výzkum trval osm let. Během nich se sice ve sledovaných párech nakazilo 15 mužů, testy DNA ale ukázaly, že byl na vině sexuální styk s jinými muži mimo studii.

„Je to neuvěřitelný, fantastický výsledek. Je možné, že problém je opravdu vyřešen,“ řekla profesorka biochemie Alison Rodgersová z londýnské University College.

Podle ní výzkum jednoznačně prokázal, že gayové mohou být díky antiretrovirální terapii mimo ohrožení. „Touto cestou by šlo zastavit pandemii HIV i smazat stigma a diskriminaci, jimž postižení lidé čelí,“ dodala spoluautorka studie. Myron Cohen z Institutu pro infekční choroby v Chapel Hill v americkém státě Severní Karolína navrhl, aby se nový lék nasadil všem pacientům s virem HIV.

Nejohroženější Afričané a muži starší 65 let

Připustil ale, že benefit pro homosexuální páry nemusí být automatický, protože mnozí lidé s AIDS se bojí podstoupit testy a nemají snadný přístup ke zdravotní péči. „Virus je přitom velmi efektivní zejména v rané fázi nákazy, kdy postižený ještě o nemoci neví,“ dodal expert.

Podle Guardianu jsou z tohoto hlediska nejohroženější skupinou Afričané a muži nad 65 let, protože u obou skupin dochází k výraznému opoždění diagnózy.

V roce 2017 žilo podle statistik na celém světě s virem HIV 40 milionů lidí. Z nich se 21,7 milionu podrobovalo léčbě. Statistický vrchol šíření nemoci nastal v roce 2005. Od té doby počet nemocných setrvale klesá. Například mezi lety 2016 a 2017 došlo k 17procentnímu poklesu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám