Hlavní obsah

Kolik metanu vyprodukují krávy? Měřit to bude satelit

Wellington

Jedním ze zdrojů skleníkových plynů, které se podílejí na globálním oteplování planety, jsou i stáda dobytka, která ročně vypouštějí do atmosféry miliony tun metanu. Přesnější představu o tom, kolik metanu z trávicího traktu krav uniká, hodlají vědci získat pomocí satelitu, který má na oběžnou dráhu vyrazit v roce 2022. Testovacím územím bude Nový Zéland.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie z Nového Zélandu

Článek

Novozélandské úřady disponují velmi spolehlivými údaji o tom, kolik kusů dobytka farmáři v zemi chovají, proto bude pro odborníky jednoduché porovnat teoretické propočty se satelitním měřením, napsal britský list The Times.

Pět milionů kusů tohoto dobytka

Metan vypouštěný pěti miliony novozélandských krav a býků bude detekovat satelit Methane Sat, který vyvinul americký fond ochrany životního prostředí (EDF) ve spolupráci s vědci z Harvardovy univerzity.

Řídicí středisko družice nicméně bude na Novém Zélandu.

Znečištění ovzduší zkracuje lidský život o dva roky, spočítali vědci

Věda a školy

Odhaduje se, že v letech 1880 až 1980 podíl metanu na globálním oteplování činil zhruba 15 procent, v poslední době se ale jeho množství zvyšuje.

Do ovzduší se metan dostává například jako odpadní plyn z ropného průmyslu, uvolňuje se ale například i z rýžových polí, při tání permafrostu či z bažinatých území.

Mendelova univerzita nechala postavit kravín 21. století

Věda a školy

Reklama

Související články

Na Marsu je metan, potvrdili vědci

Vesmírný průlom? Poprvé se z nezávislého zdroje potvrdilo, že na povrchu Marsu se nachází metan – plyn, který se pokládá za možnou známku přítomnosti živých...

Výběr článků

Načítám