Hlavní obsah

Koktající z celého světa se sešli v Brně, v Česku koktá 150 tisíc lidí

– Brno
Právo, Miroslav Homola

Dokončovat věty za koktavé se nesluší. I takové jednoduché komunikační rady zněly v pátek na mezinárodním kongresu o koktavosti, který se sešel v Brně. Na 150 účastníků nejen z Česka, ale z celého světa, si povídalo o problémech balbutiků , česky řečeno těch, co koktají. Nepříjemné zadrhávání přitom není vůbec ojedinělý jev, jen v Česku takovou vadou řeči trpí zhruba 150 000 lidí.

Foto: Miroslav Homola , Právo

Eliška Hovorková a Manuel Elvír se s koktáním perou celý život.

Článek

Mimochodem, při komunikaci s člověkem, který zadrhává, se nemáme nikdy snažit dokončovat za něj větu. „Je to stejně neslušné, jako když skáčeme někomu normálně mluvícímu do řeči a mnohým balbutikům je to velmi nepříjemné a trapné,“ vysvětluje Eva Přikrylová z občanského sdružení Logo, které je spolu s klinikou Logo pořadatelem setkání odborníků a postižených.

Marilyn Monroe i Bruce Willis

Málokdo ví, že koktali či koktají i takoví herci jako Bruce Willis nebo Marilyn Monroe, že mezi balbutiky patří golfový mág Tiger Woods či politik Winston Churchill.

Nebo také příští fyzioterapautka Eliška Hovorková a student Manuel Elvír z Brna, účastníci brněnské konference na téma Umělecké terapie v logopedii a sociálních službách.

„Já měla štěstí, že jsem se od dětství stýkala s lidmi, kteří se mně nikdy kvůli koktavosti nesmáli. Prostě to brali tak, jak to je a i nyní mi vychází okolí vstříc,“ říká třiadvacetiletá Eliška Hovorková. Studentka fyzioterapie na olomoucké vysoké škole absolvuje kvůli své vadě zkoušky především písemně. „Otázky vždy vypracuji na papír a pak už jen zkoušejícímu doplňuji odpovědi na dotazy,“ směje se Eliška.

Se svým problémem bojuje pod dohledem odborníků už od tří let a i když jí mluvení stále dělá potíže, říká, že přece jen pozoruje pokrok. „Není to sice ještě takové, jak bych si to představovala, ale je to i o překonání strachu z toho, že mi to nejde a musím si uvědomit, že jsem taková, jaká jsem a stále to zkoušet a mluvit a mluvit a mluvit,“ říká Eliška a má zjevnou radost, že se jí věta báječně podařila.

Vede dramatický kroužek

Obdobně je na tom také Manuel Elvir, který studuje češtinu na Masarykově univerzitě. Ten se navíc zamiloval do divadla a spolu s dalšími stejně koktajícími kamarády připravují amatérské divadelní kousky pro děti i dospělé. „Navštěvoval jsem i herecké kurzy a to mě moc bavilo, stejně jako mě baví divadlo hrát,“ říká Manuel, který vede dokonce dva dramatické kroužky pro děti i dospělé.

„Teď máme před premiérou cimrmanovského Aktu, který jsme nastudovali v upravené verzi,“ říká Manuel. Z toho, že mu osud občas kouskuje věty, si nic nedělá. Nejdůležitější je mluvit bez obav. A pak už to jde samo,“ dodává.

„Koktavost je jednou z nejzávažnějších poruch komunikace a bohužel jí trpí stále více lidí. Pro mnohé z nich to znamená značný handicap i vzhledem k tomu, že komunikace je ve společnosti stále potřebnějším fenoménem.,“ vysvětlil Právu Jakub Ostrý ze  sdružení Logo s tím, že moderní trendy na pomoc koktajícím se posouvají do uměleckých terapií. Jejich účelem je odvést pozornost od koktavosti, vytvořit vnitřní klid pro koktajícího.

Lekání čertem koktavost nevyvolá

Příčinu koktavosti lze přitom určit jen velmi obtížně. Může být dědičná, může být vlivem sociálního prostředí, může být i vyvolána, i když lekání dětí čertem rozhodně není důvodem ke dlouhodobé koktavosti, jak se někdy traduje. Ovšem může to být spouštěcí mechanismus u jedince, který má ke koktavosti dispozice. Odborníci znají celou řadu způsobů, jak koktavým pomoci.

„U někoho je úspěchem zmírnění koktavosti, u někoho je důležité, že se člověk naučí s koktavostí žít, někdy se problém podaří odstranit úplně,“ uvádí Ostrý.

Reklama

Výběr článků

Načítám