Hlavní obsah

Kardiologové z Třince si zkoušejí zákrok na srdci z tiskárny

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do 3D tisku srdcí pacientů se pustili lékaři v Nemocnici AGEL v Třinci-Podlesí. Na modelu si pak ještě před operací vyzkoušejí speciální zákrok, aby zjistili, jaký materiál a jeho velikost při zákroku použijí.

Foto: AGEL

Zkouška okludéru neboli uzávěru na 3D modelu srdce

Článek

Na počátku neobvyklé metody, kterou v Třinci využívají zřejmě jako první v Česku, byl vánoční dárek. Biomedicínský inženýr Jan Hečko se totiž loni rozhodl dát otci k Vánocům jeho vlastní srdce vytištěné na základě dat z počítačové tomografie (CT).

„To nás zavedlo k tomu, že jsme se naučili srdce dostat z počítačové tomografie do 3D obrázku a následně do tiskárny,” vysvětlil lékař kardiologického oddělení Nemocnice Podlesí Otakar Jiravský.

I on se s technologií 3D tisku seznámil neobvykle, díky dárku šestnáctiletého syna, s nímž začal možnosti tiskárny hned zkoumat. „Velmi rychle jsme zjistili, že jsou téměř neomezené a záleží pouze na kreativitě a odhodlanosti. Když jsem viděl, co a v jaké kvalitě se dá tisknout ze světa běžných věcí, bylo jen malým krůčkem objevit medicínské aplikace,” poukázal.

Foto: AGEL

Biomedicínský inženýr Jan Hečko umí vytvořit model srdce pacienta na základě dat z CT.

Nemocnice proto vytvořila z několika specialistů pracovní skupinu nazvanou 3D PrintTeam, která zkoumá reálné využití 3D tisku v medicíně. Odborníci začali studovat publikace, hledali ideální techniku tisku.

Fibrilace síní často probíhá skrytě, hrozba mozkové mrtvice je pak větší

Zdraví

„Když jsem viděl, jak reálné a kvalitní modely srdcí umí kolegové vytisknout, hned jsem viděl možnost, jak udělat proceduru zvanou katetrizační uzávěr ouška bezpečnější,” nastínil arytmolog Jan Chovančík s tím, že ouško levé síně je zdrojem krevních sraženin, které jsou příčinou vzniku cévních mozkových příhod u pacientů s arytmiemi.

A uzávěr ouška je jednou z možností, jak vzniku mozkových příhod zabránit. „Ouško levé síně každého člověka je ale jiné, stejně jako nos či papilární linie na prstech,“ upozornil člen 3D PrintTeamu Miroslav Hudec a dodal, že k uzávěru ouška se používá několik typů zařízení, tzv. okludérů, vždy v různých velikostech.

Srdce za 100 Kč

„Držet v ruce reálnou levou síň pacienta a vyzkoušet předem, který z dostupných okludérů bude pacientovi vyhovovat nejlépe, je zhmotněný sen v předoperačním plánování,” raduje se Hudec.

Foto: AGEL

Modely srdcí prošly složitým vývojem.

Vytištění srdce každého pacienta před operací a následný test okludéru zkracuje zákrok, je bezpečnější pro pacienta a levnější pro zdravotní systém. Dosud totiž platilo, když lékaři při operaci zjistili, že implantovaný díl je příliš velký nebo malý, museli zařízení za tisíce korun vyhodit. U 3D modelu však přijde tisk srdce na stokorunu.

Navíc lékaři mohou skrze něj odhalit i možné komplikace dřív a připravit se ně, než se jim skutečné srdce dostane do rukou. V Třinci zatím využili tuto metodu už u více než deseti pacientů.

Foto: AGEL

Tým třineckých specialistů, kteří zkoumají reálné využití 3D tisku v medicíně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám