Hlavní obsah

Jeřáby na Dálném východě sledují Češi vysílačkami

Právo, Vladimír Klepáč

Chovatelé z brněnské zoo se na dálku zapojují do přímého výzkumu života jeřábů mandžuských a daurských na Sibiři. Zahrada již od roku 2014 koordinuje odvoz vajec těchto ptáků z českých zoo na Dálný východ. V přírodní rezervaci Khingan jsou z nich odchována mláďata a ta jsou pak vypouštěna do přírody. Tři jeřáby nově chovatelé sledují vysílačkami.

Foto: Zoo Brno

Jeřábi se vylíhli na Sibiři z vajec přivezených z Česka.

Článek

„V zoo se jen stačí připojit do systému. I na tu obrovskou dálku pak vidíme, ve které části rezervace se naši dva jeřábi madžuští a jeden jeřáb daurský nacházejí,“ řekl Právu koordinátor projektu a kurátor chovu ptáků Petr Suvorov.

Mláďata byla vypuštěna do přírody v uplynulých dnech. Každé má na noze telemetrickou vysílačku přesně monitorující pohyb. Technika umožňuje sběr dat z pohybu těchto ptáků v přírodě. Údaje o tom, kolik toho mládě je schopno nalétat, kam až se dostalo a kde se nachází, jsou cenné pro pokračování celého projektu. Jeho cílem je pomoci posílit počty vzácných jeřábů v přírodě.

Oblíbenci Japonců

„Díky sledování na dálku tak můžeme mít informace o skonu konkrétního ptáka. Můžeme například zjistit, jde-li o úhyn více jedinců na stejném místě, a tedy o odhalení nám dosud neznámého ekologického problému. Telemetrický kroužek je pro ornitology doslova nedocenitelným pomocníkem,“ vysvětlil Suvorov.

Technika umožní zjistit, jestli jeřábi, kteří jsou vypuštěni z rezervace, přežívají alespoň ve stejné míře jako ti narození ve volné přírodě. Úmrtnost vypuštěných ptáků se výrazně liší v závislosti na druhu. U mandžuských jeřábů je míra přežívání zhruba pětinová.

Může to vypadat jako poměrně malé číslo, nicméně je to z velké části dáno tím, že zimují v Číně, kde je náročnější monitoring v přírodě.

Jeřábi daurští zimují v Japonsku, kde jsou objektem zájmu tamních pozorovatelů. Ti potom ptáky hromadně odečítají na zimovištích pomocí stativových dalekohledů a binokulárů a posílají údaje na lokální kroužkovací stanice.

„Díky jejich aktivitě víme, že u jeřábů daurských je míra přežívání vypuštěných jedinců až téměř 55 procent, což je naprosto úžasné číslo,“ doplnil chovatel.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám