Hlavní obsah

Jednotná bodová hranice pro přijetí na střední školy? Ministr školství nesouhlasí

Novinky, zpe

Hejtmani by chtěli zavést jednotnou minimální bodovou hranici pro přijetí na střední školy. Chtějí tak zamezit tomu, že velké procento studentů neuspěje u maturit. Nyní jsou jednotné přijímací zkoušky, ale o hranici potřebné pro přijetí rozhodují ředitelé. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) s návrhem hejtmanů nesouhlasí, podle něj je potřeba najít komplexnější řešení.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr školství Robert Plaga přichází na jednání členů vlády se zástupci krajů.

Článek

„Hejtmani vnímají, že kvalita středního školství je velmi kritická až tristní a hovoří o tom čísla a výsledky maturit z letošního roku. 37,2 procenta studentů nebylo připuštěno k maturitám, nebo ji nesložilo,“ upozornila v pátek šéfka Asociace krajů ČR Jana Mráčková Vildumetzová.

Podle hejtmanů by se měla zavést jednotná minimální bodová hranice pro přijetí, v pátek to řešili na jednání s vládou. U ministra školství Plagy ale nepochodili.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (vlevo) a premiér Andrej Babiš

„Ta debata byla vzrušená. Shodli jsme se, že se snižuje úroveň vzdělání na středních školách a ten problém je potřeba řešit. Ale myslím, že bodová hranice nic neřeší, ten problém je hlubší,“ prohlásil po jednání Plaga.

Současná praxe je taková, že se v Česku dělají od loňska na všechny maturitní obory jednotné přijímací zkoušky, o přijetí žáků a bodové hranici ale rozhodují ředitelé škol.

Reklama

Výběr článků

Načítám