Hlavní obsah

Italský ledovec Marmolada je v „posledním tažení”. Do roku 2050 může zcela zmizet

Novinky,

Záběry z dronů ukazují italský ledovec, který by podle vědců mohl do roku 2050 úplně zmizet. Marmoladský ledovec u stejnojmenné hory na severu země je proto podle agentury AP popisován jako „pacient v posledním tažení“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ledovec Marmolada v Itálii může do roku 2050 zcela zmizetVideo: AP

 
Článek

Glaciologové jako vždy na Marmoladském ledovci v italském regionu Trentino prováděli roční průzkum. V rámci něj předpověděli, že ledová masa na severní straně nejvyšší hory pohoří Dolomity do roku 2050 prý zcela zmizí.

Samotný vrchol Marmolada se tyčí do výšky 3343 metrů nad mořem. Horský ledovec na úbočí je (pořád ještě) jediným velkým ledovcem v Dolomitech, což je jeden z horských masivů italských Alp.

Grónské ledovce tají sedmkrát rychleji než v 90. letech, hrozí zatopení obydlených míst

Věda a školy

Dané video, na kterém jsou vidět i členové vědecké expedice, bylo pořízeno u ledovce loni v září. Agentura AP jej zveřejnila nyní.

Ročně tam ubývá 25 metrů ledu

„Mezi lety 2016 a 2019 se ledovec průměrně zmenšoval o 25 metrů ročně,“ konstatoval výzkumník Mauro Varotta z Padovské univerzity. I proto se prý může kvůli klimatickým podmínkám blížit jeho „pohřeb“.

Například Island loni v srpnu odhalil desku na památku prvního ledovce Okjökullu, který vlivem oteplování klimatu roztál. Byl to symbol, jak na tento stav upozornit veřejnost.

Na Islandu se slavnostně loučí s ledovcem, který zanikl

Věda a školy

Zpět do Itálie, s Marmoladským ledovcem se totiž pojí jedna historická zajímavost: během 1. světové války vedla frontová linie mezi italskými a rakouskými vojsky právě přes Marmoladu. Rakouští vojáci postavili v ledovci tunely, z nichž vytvořili „ledové město“. V údolí pod ledovcem později vzniklo muzeum o těchto bojích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám