Hlavní obsah

Islandští žáci měří, jak roztávají ledovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vik (Island)

„Je to opravdu moc krásné, ale tak smutné, když vidíme, o kolik ledovec roztál.” Přesně to řekla Lilja Einarsdóttirová, která se svými spolužáky měří ledovec Sólheimajökull na Islandu. Tomu hrozí, že se kvůli oteplování klimatu zcela rozpustí, píše agentura AFP.

Foto: DPA/Paul Mayall, ČTK

Ledovci Sólheimajökull hrozí, že se zcela rozpustí.

Článek

Profesor v důchodu Jon Stefansson každoročně doprovází gymnazisty z městečka Hvolsvölluru na jihu Islandu na vrcholek ledovce, aby sledovali jeho vývoj.

Ledovec Sólheimajökull, sevřený mezi dvěma horami, vykazuje podle měření studentů od roku 2010 každoroční ústup o 40 metrů.

Letos ledovec Sólheimajökull ustoupil o 11 metrů, zatímco loni to bylo rekordních 110 metrů.

Onoho deštivého dne studenti s pomocí přístroje GPS, metru a dvou žlutých praporků začínají zjišťovat, jak se ledovec změnil. Lagunou, kterou vytvořila roztátá voda, se s pomocí záchranářů brodí až ke stěně ledu: tam dosahuje ledovec tloušťky až 200 metrů.

„Když jsme tady začali měřit, nebyly tu vidět žádné stopy po vodě,” poznamenala jedenáctiletá Lilja.

Nad stezkou, která vede k čelu ledovce, se tyčí cedule zaražená v černém písku. Kolem nápisu Jöklamaelingar (v islandštině měření ledovce) je několik ručně napsaných čísel: 24, 50, 110. Ta ukazují v metrech každoroční úbytek ledovce, který studenti naměřili.

Loučení se zaniklým ledovcem Ok

Zatímco svět zaznamenal v červenci nejteplejší měsíc, jaký byl kdy registrován, Island v srpnu odhalil desku na památku prvního ledovce Okjökullu, který vlivem oteplování klimatu roztál. Byl to symbol, jak na tento stav upozornit veřejnost.

Na Islandu se slavnostně loučí s ledovcem, který zanikl

Věda a školy

Okjökull jinak v podstatě zmizel už v roce 2014, dalších 400 ledovců je ohroženo.

Samotný ledovec Sólheimajökull, který je dlouhý deset kilometrů a široký dva kilometry, je součástí Mýrdalsjökullu, čtvrtého největšího ledovce Islandu.

Oblast je vysoce geotermická, protože pod ledovcem se nachází Katla, jedna z pěti nejaktivnějších a nejmohutnějších sopek Islandu.

Foto: ABACA/Pool, ČTK

Snímek ledovce Sólheimajökull z roku 2015. Už tehdy se výrazně zmenšoval.

Letos Sólheimajökull ustoupil o 11 metrů, zatímco loni to bylo rekordních 110 metrů. „To závisí víceméně na počasí a na tom, jak se ledovec láme. Někdy se uvolní velká část ledu a spadne do vody, takže ho ubude hodně,” vysvětlil Stefansson.

Za necelých deset let čelo ledovce ustoupilo o 380 metrů. „Mysleli jsme si, že se možná ohledně oteplování klimatu mýlíme, ale když to tady vidíte, je to důkaz nad důkazy,” uvedla dvanáctiletá Birna Björnsdóttirová.

I když měření studentů není dokonalé a oficiální, ukazuje na pokračující změny, které se v posledních letech zřejmě zrychlily. A potvrzují tendenci, kterou pozorují vědci.

Sólheimajökull loni patřil ke třem ledovcům Islandu, které se za rok rekordně zmenšily, některé zhruba až o 200 metrů, uvádí Sdružení pro výzkum islandských ledovců.

Tání ledových mas mění krajinu

Ledovce jsou mezi turisty velmi populární. Společnost Icelandic Mountain Guide, jedna z místních cestovních kanceláří, sdělila, že s ní ledovce loni navštívilo 27 tisíc turistů.

Rusové objevili v Arktidě pět nových ostrovů. Dříve byly skryty pod ledem

Věda a školy

Ledovce, které pokrývají asi 11 % rozlohy Islandu, jsou pro tento ostrov osídlený před 1200 lety charakteristické. Jejich tání ale mění krajinu.

„Před mnoha ledovci se vytvářejí jezera,” konstatovala Hrafnhildur Hannesdóttirová, která se jimi v islandském meteorologickém ústavu zabývá.

Za posledních 25 let ztratily islandské ledovce celkem 250 kilometrů krychlových ledu. To je 7 % jejich celkového objemu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám