Hlavní obsah

Íránu se nepovedlo umístit na oběžnou dráhu přístroje k výzkumu vesmíru

Teherán

Íránu se nepodařilo umístit na oběžnou dráhu přístroje k výzkumu vesmíru, protože raketa nedosáhla požadované rychlosti. V pátek to podle agentury Reuters potvrdil mluvčí íránského ministerstva obrany. Írán si za podobné aktivity vysloužil kritiku, jelikož panují obavy, že starty těchto raket kryje zbrojní raketový výzkum.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start íránské raketyVideo: Reuters

 
Článek

„Aby se náklad dostal na oběžnou dráhu, musela by nosná raketa dosáhnout rychlosti nad 7600 metrů za sekundu, my jsme se dostali na 7350 m/s,“ řekl mluvčí.

Írán vyslal do vesmíru nosnou raketu Símorgh s družicí a třemi přístroji určenými k výzkumu vesmíru ve čtvrtek.

Írán ohlásil start rakety, která měla vynést do vesmíru tři vědecké přístroje

Blízký a Střední východ

Nedlouho po startu informoval na svém Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře, že stroj dosáhl výšky 470 km a rychlosti 7,35 km/s. Dodal, že není jisté, zda šlo o nepodařený let na oběžnou dráhu, či plánovaný suborbitální let. „Není tak jisté, zda jej zařadit mezi poslední letošní kosmický start, byť neúspěšný,“ poznamenal.

Ještě během čtvrtka však Václavík napsal, že se opravdu jednalo o neúspěšný pokus o vynesení tří družic na oběžnou dráhu. Íránští představitelé to pak tedy oficiálně potvrdili den poté.

Jednání o íránském jaderném programu

Ve Vídni v těchto dnech pokračují jednání o dohodě o íránském jaderném programu. Část zemí, které jsou ochotny tuto dohodu zachovat při životě, požaduje její rozšíření i na raketový program, s čímž Írán zásadně nesouhlasí.

Británie a Izrael chtějí zabránit Íránu v získání jaderných zbraní

Blízký a Střední východ

Francouzské ministerstvo zahraničí konstatovalo, že čtvrteční start íránské rakety byl v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. „Tyto aktivity jsou o to více politováníhodné, že přicházejí v době, kdy jsme v jaderných jednáních ve Vídni dosáhli pokroku,“ uvedlo francouzské ministerstvo.

Teherán ovšem popírá, že by jeho program vesmírných raket byl zástěrkou pro vývoj balistických raket nebo že by porušoval některou z rezolucí OSN.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám