Hlavní obsah

Ind vyzval oteplování na souboj: vyrábí ledovce

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čhewang Norphel vyrábí ledovec. Ty opravdové totiž mizí z úbočí Himálaje na nejsevernější indické výspě v oblasti Ladákhu.

Článek

Zdejší rolníci jsou podle deníku Christians Science Monitor na ledovci závislí, protože je zdrojem vláhy. Pokud zmizí, hrozí této oblasti sucho a hladomor. Vzhledem k místním podmínkám se tak zdá obnova ledovce jako jediné logické řešení.

„Neexistuje jiná možnost, všechno tady rychle, moc rychle taje,“ říká Norphel. Idea jeho projektu je prostá. Odklání potůčky odtávající vody do propojených, kameny hrazených umělých nádrží. S příchodem zimy jezírka zamrzají nabývají na velikosti a vytvářejí ledovec se zásobami vody na příchod jara.

Norphel do dneška tímto způsobem vybudoval deset umělých ledovců. Nejdelší z nich měl přes půldruhého kilometru. Ledovce zachraňují rolníky před suchopárnými jary, protože skutečné ledovce jsou příliš vysoko a odtávají později až na počátku léta, takže políčka nemají dost vlhkosti.

Umělé ledovce odtávají již během dubna a května. Série ledovců poskytla nové zkušenosti o tom, kde a jak je možné ledovce budovat. Architekt ledovců má v současnoti vyzkoušeno několik typů nádrží, jejichž hloubka se pohybuje od 1,5 - 2 metry. V zhledem k tomu, že byly jeho projekty úspěšné, daří se mu nově přesvědčovat vesničany, aby se od něj nechali zaučit a stavěli si nádrže sami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám