Hlavní obsah

Helikoptérka Ingenuity poletuje na rudé planetě už rok

Americká vesmírná mise Mars 2020 vzbudila pozornost řadou technických řešení. Zřejmě největší popularitu získala malá helikoptéra nazvaná Ingenuity (Vynalézavost), která se jako první motorem poháněný stroj na cizí planetě vznesla do marsovské atmosféry 19. dubna 2021, tedy přesně před rokem.

Foto: Profimedia.cz

Vrtulníček Ingenuity na Marsu

Článek

Letounek, vážící jen 1,8 kilogramu, pohánějí dvě protiběžné dvoulisté vrtule o průměru 1,2 metru umístěné nad sebou. Energii bere z baterií nabíjených solárními panely.

ESA zrušila kvůli Rusku letošní start mise na Mars. Rogozin hořce lituje

Věda a školy

Jeho rotory vyrobené z karbonových vláken se točí proti sobě a k umožnění vzletu v řídké atmosféře rudé planety musejí vyvinout rychlost 2400 otáček za minutu, což je podstatně více, než potřebují k létání helikoptéry na Zemi.

25 letů a rekordní vzdálenost

Od svého přistání spolu s roverem Perseverance (Vytrvalost) loni 18. února v marsovském kráteru Jezero už vrtulníček zaznamenal 46 minut a 31 sekund letového času. Nad povrchem Marsu přitom urazil vzdálenost bezmála 5,9 kilometru a dokázal vystoupat do 12metrové výšky a letět rychlostí až přes pět metrů za vteřinu.

Vozítko Curiosity spatřilo na Marsu květinu

Věda a školy

Zatím stroj uskutečnil 25 letů a ten poslední z 8. dubna byl rekordní. „Překonal rekordy ve vzdálenosti a rychlosti, urazil 704 metrů rychlostí 5,5 m/s a letěl 161,3 sekundy,“ informoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Malý vrtulník není vybavený vědeckými přístroji a jeho jediným úkolem je vyzkoušet možnost využívat v budoucnu při zkoumání povrchu mimozemských těles podobné létající aparáty. Ingenuity překonal všechna očekávání vědců, kteří původně počítali jen s pěti letovými testy, které skončí během 30 dní.

Evropská sonda detekovala těsně pod povrchem Marsu vodu. Americký rover odhalil vulkán

Věda a školy

Hlavním nástrojem současné mise v kráteru pojmenovaném Jezero, kde se před 3,5 miliardami lety nacházela voda a kde se podle vědců mohou nacházet známky života mikrobů, je zmíněné robotické vozítko Perseverance.

NASA zveřejnila další zvuky z Marsu

Věda a školy

Šestikolový rover má podobné rozměry jako osobní automobil. Váží zhruba tunu a je přibližně tři metry dlouhý, 2,7 metru široký a 2,2 metru vysoký. Jeho robotická paže je dlouhá 2,1 metru. Podle NASA je to její zatím největší a nejsofistikovanější vozítko pro průzkum Marsu.

Cílem je nakonec prostřednictvím budoucích misí dopravit odtamtud na Zemi vzorky.

Reklama

Výběr článků

Načítám