Hlavní obsah

Gen obezity? Vědci ho už našli

Právo, Jan Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šíření obezity, stavu, kdy přirozená zásoba energie v tukové tkáni narostla u konkrétní osoby do té míry, že poškozuje její zdraví, označuje Světová zdravotnická organizace za epidemii. Čísla totiž hovoří víc než výmluvně. Ze 7,7 miliardy lidí obývajících planetu trpí nadváhou či otylostí 2,4 miliardy a jejich počet se od roku 1975 ztrojnásobil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle posledních údajů kupříkladu obezita postihne 43 procent dospělých Američanů. Není pochyb o tom, že k rozvoji obezity významně přispívá nezdravý životní styl, na prvním místě příjem potravy s vysokým obsahem kalorií. K tomu připočtěme nedostatek pohybu nejen u dospělých, ale i dětí a mládeže.

Náš výzkum pomůže lépe zacílit léčbu obézních pacientů
Eyleen O’Rourkeová z Virginské univerzity v Charlottesville

Nicméně už delší dobu se ví, že pravděpodobnost vzniku obezity ovlivňuje i dědičnost. Dědičná hmota, kterou získáváme po předcích, totiž reguluje ukládání tuků a také účinnost spalování potravy.

Vědci až dosud našli stovky genů, které se objevují ve zvýšené míře u otylých lidí.

Geny představují konkrétní úseky kyseliny deoxyribonukleové (DNA), které jsou schopné vytvářet při dělení buňky vlastní stejné kopie, přenášející se do dalších generací, a které určují fungování celého organismu.

Obezita ničí životy. Ale dá se porazit

Styl

Významný krok v pátrání po genech podporujících obezitu se podařil americkým a švédským badatelům řízeným Eyleen O’Rourkeovou z Virginské univerzity v Charlottesville.

Jak vědci informují v časopise PLOS Genetics, pro výzkum využili háďátko obecné. Milimetr velký červ žijící v půdě po celém světě se totiž stal modelovým organismem nejen v biologii a lékařství, ale i v robotice a kybernetice.

Badatelům přišlo vhod, že háďátka mají 70 procent genů společných s člověkem. Navíc zmiňované hlístice, pokud přijímají v potravě velké množství cukru, přibývají na váze stejně jako lidé. Část háďátek proto vědci krmili potravou s vysokým obsahem fruktózy, zatímco jiní červi dostávali běžnou stravu, konkrétně namnožené bakterie.

Nejnáchylnější skupinou ke vzniku obezity jsou mladí dospělí

Zdraví

Určit, který z 293 genů, projevujících se u lidí v souvislosti s obezitou a současně se vyskytujících i u háďátek, přímo vyvolává otylost, pomohl vědcům počítačový program. Potvrdil, že jde rovnou o 14 genů. Naopak tři geny, které u háďátek zabránily vzniku nadváhy, prodloužily červům život a zlepšily schopnost reagovat na vnější podněty.

„Náš výzkum pomůže lépe zacílit léčbu obézních pacientů, zvýšit její účinnost a omezit nežádoucí účinky,“ je přesvědčena americká badatelka.

Nenápadný, ale o to důležitější červ
Háďátko se stalo prvním mnohobuněčným organismem, u kterého vědci určili všechny geny.
Slouží i k výzkumu ve vesmíru a v únoru 2003 dokázalo přežít havárii raketoplánu Columbia.
Hodí se i k testování léků včetně antidepresiv a preparátů používaných při léčbě cukrovky.
V posledních dvaceti letech byla třikrát udělena Nobelova cena badatelům za objev buněčných procesů, poprvé zjištěných u háďátek a u lidí souvisejících s rakovinou nebo degenerací nervové soustavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám