Hlavní obsah

Evropská agentura posiluje spolupráci s NASA na průzkumu Měsíce. Řeší se i Mars

Evropská kosmická agentura (ESA) a její americký protějšek Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ve středu ohlásily posílení spolupráce při průzkumu Měsíce. Jednaly také o možnosti vyslání evropského astronauta na naši přirozenou družici, informovala agentura AFP.

Foto: Novinky, Profimedia.cz

Šéf NASA Bill Nelson (vlevo) a ředitel ESA Josef Aschbacher

Článek

„Těšíme se, že se k nám na povrchu Měsíce připojí astronaut ESA a že budeme pokračovat v posilování dlouholetého strategického partnerství,“ uvedl šéf americké vesmírné agentury Bill Nelson po zasedání rady ESA v Nizozemsku, kde byl čestným hostem.

Komunikační satelit na lunární orbitě

Obě agentury podepsaly memorandum o porozumění ohledně mise Lunar Pathfinder – budoucí první komunikační družice kolem Měsíce, kterou pro ESA sestrojila britská firma SSTL.

NASA umístí družici na oběžnou dráhu Měsíce výměnou za přístup k jejím službám, jak informovala evropská agentura v prohlášení.

NASA dopravila měsíční raketu zpět na odpalovací rampu

Věda a školy

Agentury budou také společně testovat možnost využití satelitní navigace na Měsíci.

Program Artemis, stanice Gateway i pomoc na Marsu?

ESA, která má 22 členských států včetně Česka, se podílí na americkém programu Artemis, jehož cílem je vyslat kolem roku 2025 astronauty zpět na Měsíc a vybudovat ministanici na měsíční orbitě, tzv. Lunar Gateway.

Čeští vědci zkoumají, jak na Měsíci najít vodu ze Země

Věda a školy

Předmětem jednání obou agentur byla rovněž budoucnost rusko-evropské mise ExoMars, kterou evropská agentura v březnu pozastavila po ruské invazi na Ukrajinu.

„Je to velice hořký výsledek pro všechny nadšence pro vesmír,“ reagoval tehdy ředitel ruské vesmírné korporace Roskosmos Dmitrij Rogozin. „Je to velmi politováníhodné,“ dodal.

ESA zrušila kvůli Rusku letošní start mise na Mars. Rogozin hořce lituje

Věda a školy

Mise měla na konci letošního roku vyslat na rudou planetu vozítko, které mělo za úkol pátrat po známkách mimozemského života.

„NASA hledá nejlepší způsob, jak pomoci našim evropským přátelům při misi ExoMars,“ prohlásil nyní v této souvislosti Nelson.

Češi chystají unikátní misi k Měsíci, může přepsat učebnice

Věda a školy

Podle ředitele ESA Josefa Aschbachera by rozhodnutí o budoucnosti této mise na Mars mělo padnout příští rok.

Starty raket mířících na Mars lze provádět vzhledem ke vzájemné poloze Země a rudé planety jen jednou za 26 měsíců. Další příležitost pro vyslání vozítka tak nastane – jelikož letos se to tedy neuskuteční – až v roce 2024.

Výběr článků

Načítám