Hlavní obsah

EU platí výzkum neviditelnosti, zatím je úspěch jen u milimetrových předmětů

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise z peněz evropských daňových poplatníků z větší části platí výzkum neviditelnosti a tvrdí, že evropští vědci v tom nyní udělali další významný mílový krok vpřed, i když zatím není tolik vidět, neboť pomocí optického triku tvořeného nanotechnologiemi se daří zakrývat pouze předměty menší než jeden milimetr.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Evropské komise v Bruselu

Článek

Brusel si od toho slibuje kouzla v duchu Harryho Pottera, která zvýší konkurenceschopnost Evropy na světových trzích. Takový úžasný objev by v praxi našel uplatnění třeba v armádě a neviditelnost by jistě byla k nezaplacení i pro další povolání a životní situace.

„Díky výzkumu v nanotechnologiích, financovanému Evropskou komisí, je neviditelný plášť Harryho Pottera o krok blíže skutečnosti,“ píše ve své zprávě Evropská komise.

Vědcům z Německa, Řecka, Velké Británie a z Turecka se s použitím nanotechnologií podle EK podařilo upravit tok světla a „otevřít tak cestu nejen možnému využití ve výrobě čoček a optických obvodů, ale i neobvyklým trojrozměrným vynálezům, jako jsou neviditelné pláště“.

Komisařka ohromena důmyslem vědců

Třebaže výsledky projektu zatím umožňují zakrýt pouze předměty o rozměrech menších než jeden milimetr, podařilo se zásadním způsobem prokázat, že je možné utvářet optické vlastnosti materiálů způsobem, který byl až dosud pokládán za nemožný.

Projekt je součástí iniciativy Komise na podporu vysoce rizikového výzkumu budoucích a vznikajících informačních technologií, jednoho z cílů Digitální Agendy pro Evropu.

„Jsem ohromena důmyslem evropských výzkumníků. Podařilo se dosáhnout ve skutečném životě toho, co jsme znali jen ze zvláštních efektů ve filmech,“ uvedla místopředsedkyně Evropské komise odpovědná za digitální agendu Neelie Kroesová.

Takový výzkum na špičkové úrovni má podle ní zásadní význam pro kladení základů nových technologií nezbytných pro konkurenceschopnost Evropy.

Transformační optika

Vědci podílející se na projektu PHOME navrhli a vytvořili fotonické metamateriály ovlivňující chování světla. Převratný objev je založen na principu transformační optiky.  Neviditelný plášť je tvořen jemnými tyčinkami o průměru několika set nanometrů uspořádaných do struktury připomínající hranici dříví. Vlákna jsou uspořádána tak, aby byla schopna částečně ohýbat světelné vlny.

Změnou rychlosti a směru světla mohou vědci vést světelné vlny kolem překážky o velikosti v řádu mikrometrů tak, aby v trojrozměrném pohledu vypadala neviditelná, a to ve vlnových délkách světla blízkým těm, jež jsou pro lidské oko viditelné. Dále se pracuje na rozšíření účinku do viditelného spektra, výsledky lze očekávat v lednu.

Výsledky výzkumu by bylo možné v budoucnu využít ve vývoji zcela nových optických komponentů, jako jsou dokonalé čočky, zařízení pro skladování světla a důležité komponenty pro lasery a optoelektroniku, např. modulátory a izolátory.

Výzkum na projektu PHOME byl zahájen v dubnu roku 2008 a skončí v roce 2011. Celkové náklady na projekt činí 1,88 miliónu eur, přičemž Komise přispívá částkou 1,43 miliónu eur.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám