Hlavní obsah

Do projektu proti šikaně se zapojilo 846 škol

Praha

Do projektu Nenech to být, který dává dětem možnost na webu anonymně upozornit na šikanu mezi spolužáky, se za rok jeho fungování zapojilo 846 škol. Žáci poslali již 978 oznámení, jak informovala mediální zástupkyně projektu Regina Jandová. Projekt loni spustili studenti z Gymnázia Brno, Vídeňská, podpořilo jej ministerstvo školství i Linka bezpečí.

Foto: Eva Kořínková

Projekt Nenech to být má za sebou i různá ocenění.

Článek

Celkem je v Česku přibližně 5500 základních a středních škol, na které chodí zhruba 1,34 miliónu žáků. Autoři projektu nyní shánějí peníze na kampaň, kterou by chtěli projekt dostat do většiny škol.

„Zároveň se chceme zaměřit na rozšíření povědomí o aplikaci hlavně mezi samotnými studenty. Zvažujeme i expanzi na Slovensko, odkud nás kontaktuje mnoho škol i dětí,” uvedl za autory David Špunar.

Snaha řešit problém v zárodku

Na webu Nenech to být mohou děti anonymně nahlásit nejen šikanu, ale i drobnější potíže se vzájemným chováním spolužáků. Záměrem je zabránit rozvoji šikany do násilných forem a pokusit se ji řešit hned v zárodku.

Školy se musejí do systému registrovat, sami studenti či rodiče nikoli. O vzniku této aplikace Novinky psaly již loni. [celá zpráva]

Projekt spravuje Linka bezpečí, která zároveň slouží jako pojistka pro případy brutální šikany nebo eskalujících problémů. Její konzultanti jsou k dispozici nepřetržitě celý rok.

Loni se na Linku bezpečí obrátilo kvůli šikaně asi 1700 dětí. O rok dříve to bylo přibližně o 300 více, v roce 2015 naopak o 400 méně než loni. Podle jejího vedoucího Petera Porubského zmiňují děti hlavně velký strach vyhledat pomoc, protože jim agresoři vyhrožují.

„Nenech to být je pro ně bezpečnou cestou, jak na ubližování ve třídě upozornit jednoduše a anonymně,” domnívá se.

Velkou diskusi o šikaně vyvolala kauza učitelky Střední průmyslové školy Na Třebešíně v Praze, která zemřela v lednu 2016. Trojice studentů školy ji zřejmě šikanovala delší dobu, některé incidenty jejich spolužáci natočili na mobilní telefony. Policie mezi jejím úmrtím a šikanou neprokázala žádnou souvislost. [celá zpráva]

Snaha pomoci i žákům v USA

Zpětná vazba od ředitelů škol, rodičů i samotných žáků inspirovala autory projektu Nenech to být také k založení společnosti FaceUp Technology, která vyvinula stejnojmennou aplikaci pro školy ve Spojených státech. Podle dalšího z vedoucích daného start-upu Jana Slámy je tam šikana ještě větší problém než v ČR.

„Každý den tam nejde 160 tisíc dětí do školy proto, že se bojí o své bezpečí,” zmínil. Novou aplikaci nyní třináctičlenný tým testuje na prvních amerických školách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám