Hlavní obsah

Šikany na středních školách výrazně přibylo

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco na základních školách šikany ubývá, na středních se rozrostla. Dokládají to údaje České školní inspekce, která každoročně mapuje situaci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V uplynulém školním roce nahlásilo šikanu 35,3 procenta základních škol, což po předchozím vzestupu na 41 procent vypadá jako náznak, že se růst zastavil. V předchozích pěti letech se zjištěné případy týkaly 25 až 30 procent škol.

Jenže na středních školách je trend opačný. Šikanu přiznalo už 39 procent škol, zatímco v předchozím školním roce jich bylo 31,1 procenta, a ještě o rok dřív 36,8 procenta.

Školy už se nestydí říkat, že šikanu řešily.
David Čáp, psycholog

O šikaně na středních školách a jejím tutlání se začalo v médiích hojně hovořit zkraje roku 2016 po incidentech na pražské střední škole Na Třebešíně, kde skupinka mladíků terorizovala učitelku. [celá zpráva]

Větší počet nahlášených případů šikany připisuje psycholog a speciální pedagog David Čáp tomu, že se ji školy už nebojí přiznat. „Víc se snaží v prevenci rizikového chování včetně šikany. Už se nestydí říkat, že něco řešily a že to už i řešit umějí,“ řekl Právu Čáp.

Podle něj působí i fakt, že se případy šikany víc probírají v médiích, takže se tématu dostává větší pozornosti. A s tím souvisí i tlak rodičů, kteří se častěji ve školách ptají, jak jsou připraveny.

Inspekce připomíná, že pomohla i vyhláška, která uložila základním školám povinnost vytvořit poradenské služby, zpracovat si preventivní program a strategii předcházení školní neúspěšnosti, šikaně a dalším projevům rizikového chování.

„Školy se často zaměřovaly na práci se vztahy v třídních kolektivech a bezpečné klima, zapojovaly témata do vzdělávacích obsahů. Jsou zaváděny třídnické hodiny s cílem zlepšit komunikaci mezi učiteli a žáky,“ stojí ve výroční zprávě.

Roste verbální i fyzická agrese

Od září mají ředitelé nově povinnost opakované projevy šikany neprodleně řešit. Na základních školách například ve spolupráci s odborem sociálně-právní ochrany dětí. Na středních školách mají dokonce v nejzazší situaci informovat státního zástupce.

Verbální agresi vůči středoškolským učitelům přiznalo 38 procent škol, o rok dříve jich bylo 33,7 procenta. Na fyzickou agresi vůči kantorovi došlo u 5,6 procenta škol, což představuje růst o dva procentní body.

Násilí vůči učiteli na ZŠ zaznamenalo 6,2 procenta škol, předtím takových případů bylo 3,4 procenta. Verbální útoky byly zaznamenány u 33,1 procenta škol, předtím u 32,9 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám