Hlavní obsah

Do Prahy se sjíždí na 700 „neutronových“ vědců z celého světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 5. evropskou konferenci o rozptylu neutronů přijeli do Prahy přední odborníci tohoto oboru. Přestože je konference deklarována jako evropská, už od svého počátku se stala prestižní příležitostí pro setkávání vědců z celého světa.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Pořadatelé očekávají na 700 specialistů nejen z evropských zemí, ale i ze Spojených států amerických a Japonska," řekl Petr Lukáš z Ústavu Jaderné fyziky (UJF) Akademie věd.

Neutron, který je elektricky neutrální, a nenese tedy žádný elektrický náboj, snadno proniká do většiny materiálů. Interakce neutronů s jádry atomů uvnitř těchto látek vede k rozptylu neutronového svazku a studium takto rozptýlených neutronů umožňuje vědcům odhalit atomovou strukturu materiálu, a dokonce i dynamiku pohybu atomů v jejich struktuře.

Každý neutron je navíc nositelem magnetického momentu, díky kterému je schopen zjistit uspořádání a dynamiku magnetických momentů v látce na atomové úrovni.

Dnes tuto unikátní kombinaci fyzikálních vlastností neutronů vědci využívají k modernímu výzkumu látek za pomoci měření rozptylu svazků neutronů. Neutronové laboratoře při atomových reaktorech představují doslova továrny na cenné vědecké poznatky ve fyzice, chemii, materiálových vědách, biologii, medicíně, energetice, vědách o životním prostředí, geologii i při výzkumu vzácných archeologických nálezů.

Centrála v Řeži u Prahy

Věda zkoumající rozptyl neutronů spolupracuje podle Lukáše na mezinárodní úrovni. Zkoumá například moderní typ ocelí pro automobilový průmysl, nové typy keramických ložisek pro kyčelní implantáty, superslitiny pro komponenty turbín, magnetokalorické materiály pro ekologické chlazení, ale i krystalové magnetické struktury a jejich dynamiku pro využití v počítačovém průmyslu.

Skutečnost, že Evropská asociace pro rozptyl neutronů (ENSA) svěřila organizaci konference českým vědcům, je podle Lukáše oceněním výsledků jejich výzkumů. Čeští „neutronoví“ vědci mají základnu neutronového výzkumu v ÚJF v Řeži u Prahy, který spolu s ENSA a Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy konferenci pořádá. Konference potrvá od pondělí do 22. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám