Hlavní obsah

Do finále udílení ceny za inovace ve vzdělávání postoupily projekty jako Výluka či Badatelna

Novinky,

Odborná porota vybrala z 89 nominací devět finalistů, kteří postupují do užšího výběru na udělení ceny Eduína, kterou budou moci letos už počtvrté získat iniciativy a projekty přinášející inovativní přístup do vzdělávání. Vítěze vybere odborná porota, zároveň až do 27. listopadu probíhá online hlasování veřejnosti.

Foto: EDUin

Z uplynulého ročníku soutěže

Článek

Kromě Ceny odborné poroty a veřejnosti bude i letos jedna z osobností české pedagogiky oceněna za celoživotní přínos a uvedena do Auly slávy. Lidé mohou hlasovat zde.

„V letošním ročníku ceny Eduína nás překvapila hojná účast,“ pochvaluje si garant ceny Miroslav Hřebecký.

„Je evidentní, že v českém vzdělávání se zdola rodí mnoho projektů a aktivit, které nás naplňují optimismem, že lidé mají o pedagogiku zájem a chtějí sami přiložit ruku k dílu."

Finalisté ceny Eduína

  • Pravidelná mezigenerační setkání „Povídej“ - Program „Povídej“ je zaměřen na podporu zdravých vztahů mezi generacemi. Pravidelná mezigenerační setkání dětí z mateřských/základních škol a seniorů z domovů či klubů se konají jednou za 3-4 týdny a jejich náplní jsou společné aktivity zaměřené na aktivizaci seniorů a poznávání dětí a vzájemnou interakci a komunikaci. Více zde.
  • Heuréka - Projekt zaměřený na aktivní práci žáků a studentů při výuce fyziky, jehož hlavní součástí je dlouhodobá práce s učiteli a budoucími učiteli fyziky. Více zde.
  • Badatelna - Série krátkých populárně-naučných videí, která představují zajímavé pokusy z fyziky či chemie. Zábavný formát má přiblížit dětem i dospělým fakt, že věda může být zábavná a hravá, a rozhodně ne nudná. Více zde.
  • Studentská Agora - Studentská Agora je debatní soutěží pro středoškolské studenty. Cílem projektu je zlepšit debatní prostředí v ČR a prosadit debatování jako jednu z běžných výukových metod na středních školách. Více zde.
  • Mapa společenských stereotypů - Jak nastavit zrcadlo přirozené lidské potřebě „škatulkovat“? Snaha diskutovat o společenských stereotypech vychází především z dlouhodobé snahy centra DOX nejrůznější stereotypy rozkrývat a narušovat. Více zde.
  • Příběhy našich sousedů - Příběhy našich sousedů je vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum pro žáky osmých a devátých tříd. Ti se za doprovodu svých učitelů a lidí z Post Bellum na několik měsíců stanou rozhlasovými nebo televizními dokumentaristy. Více zde.
  • Global Storylines - V Global Storylines jsou děti (1. st. ZŠ) vtaženy do příběhu, který se stává osou výuky po dobu dvou až tří měsíců. Příběh klade před komunitu problémy a výzvy, které musí její členové řešit. Více zde.
  • Výluka - Výluka je projekt, který zprostředkovává výjezdy, tzv. výluky, na spřízněné základní školy, kde si studenti vysokých škol a maturanti mohou zkusit učit dříve, než si podají přihlášky na pedagogické fakulty či pedagogická minima. Více zde.
  • Science slam MUNI - Science slam je prostor pro setkávání vědců s širokou veřejností. Podstatou je myšlenka „pojďme se společně bavit o vědě“, a to nejen v laboratořích, na konferencích a univerzitách, ale i mezi lidmi, kteří vědu sami nepraktikují a mají k ní zdánlivě daleko. Více zde.

Ceny budou předány 1. prosince ve slavnostním sále České spořitelny na adrese Rytířská 29, Praha 1.

Předseda odborné poroty Jiří Stárek k tomu doplnil citát, že „Zlo nepotřebuje vítězit, zlu stačí, když my neděláme nic“.

„Nedovolím si odhadnout, kolik lidí se zapojilo do téměř devadesáti projektů, které se letos přihlásily. Co je ale jisté, je fakt, že lidé z těchto projektů dělají něco víc než jen projekty," uzavřel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám