Hlavní obsah

Stát chce mezi náctiletými vyhledat talenty a dále je vzdělávat

Novinky,

Biologie, chemie, programovatelné automaty či pomocné vědy historické jsou příklady kurzů, které si budou moci vybrat talentovaní studenti mezi třinácti a devatenácti lety. Kurzy budou vedeny jak on-line formou, tak prostřednictvím pravidelných soustředění a exkurzí na odborných pracovištích.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pod hlavičkou projektu Talnet chce ministerstvo školství najít mezi náctiletými talenty a přilákat je na takzvané T-kurzy. Ty budou probíhat on-line, začínají 10. října a potrvají do května.

Studenti se mohou účastnit i prezenčních soustředění, exkurzí přímo v terénu, rovněž budou podnikat aktivity zaměřené na odborný a osobnostní rozvoj. Studium zabere dvě až tři hodiny týdně. Díky internetu si mohou účastníci T-kurzů rozložit studium podle svých možností.

I oblasti, které jsou pro školní rozvrhy netypické

Kurzy kopírují rozložení školního roku a jsou pod vedením instruktora zakončeny projektovou seminární prací. V případě jejího úspěšného obhájení před spolužáky získá student osvědčení o absolvování studia pro talentované.

„Oceňuji, že Talnet nabízí možnost studovat i oblasti, které nejsou tak typické pro rozvrhy školních předmětů, jako je například antropologie. Mnoho věcí se dnes učíme především mimo školu a Talnet se na tento trend snaží reagovat a dělat jej dostupným všem,” doplňuje koordinátorka projektu Otevřené vzdělávání Tamara Kováčová z organizace EDUin.

Talnet pořádá Národní institut pro další vzdělávání (NIDV), který je podřízenou organizací ministerstva. Přihlásit se do T-kurzů je možné do 2. října na stránkách projektu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám