Hlavní obsah

Čínská sonda se vzorky zvládla manévr, předala horniny na měsíční orbitě

Peking

Modul čínské sondy Čchang-e 5, který ve čtvrtek 3. prosince vzlétl z povrchu Měsíce, aby dopravil vzorky tamních hornin na Zemi, se v sobotu ve 22:40 SEČ zdárně propojil s částí vyčkávající na měsíční orbitě, informovala AFP s odkazem na agenturu Nová Čína. Ta upřesnila, že jde o první úspěšné zakotvení vesmírného plavidla na oběžné dráze Měsíce realizované Pekingem.

Foto: Twitter People's Daily, China

Ilustrační snímek přistávání sondy Čchang-e 5 na Měsíci

Článek

Poslední manévr je součástí ambiciózní mise, jejímž cílem je poprvé od roku 1976 (tehdy šlo o návratovou misi sovětské sondy Luna 24) dopravit na Zemi měsíční horniny.

Čínská sonda s nákladem měsíční horniny zahájila návrat na Zemi

Věda a školy

Sonda již tedy zahájila finální fázi návratu na Zemi. Kapsle se vzorky má podle dřívějších zpráv s pomocí padáku přistát v čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko mezi 15. a 17. prosincem.

Dva kilogramy materiálu

Sondu vynesla na oběžnou dráhu Země 23. listopadu raketa Dlouhý pochod 5 z čínského vesmírného střediska na ostrově Chaj-nan. K Měsíci Čchang-e 5 dorazila v sobotu 28. října po letu trvajícím 112 hodin. Dva její moduly přistály minulý týden v úterý v oblasti Oceanus Procellarum (Oceán bouří) na přivrácené straně Měsíce a dva zůstaly na lunární oběžné dráze.

Modul čínské měsíční sondy dokončil sběr hornin

Věda a školy

Přistávací modul vybavený vrtným zařízením a robotickou paží pak za 19 hodin úspěšně nabral z měsíčního povrchu dva kilogramy materiálu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínská sonda přistála na MěsíciVideo: AP

Pokud Čína svoji misi úspěšně zakončí, stane se teprve třetí zemí po USA a Sovětském svazu, které se podaří dostat na Zemi měsíční materiál.

Japonská kapsle se úspěšně vrátila se vzorky z asteroidu. Vědci z aparátu dostali i plyn

Věda a školy

Aktuálně například dorazilo na naši planetu japonské pouzdro s odebranými vzorky ze vzdáleného asteroidu Ryugu.

Reklama

Související články

Čínská sonda přistála na Měsíci

Čínská lunární sonda Čchang-e 5 přistála v úterý ve čtvrt na pět odpoledne našeho času na přivrácené straně Měsíce. Oznámila to Čínská národní vesmírná...

Výběr článků

Načítám