Hlavní obsah

Čínská sonda s nákladem měsíční horniny zahájila návrat na Zemi

Peking

Čínská sonda Čchang-e 5 zahájila ve čtvrtek první fázi návratu k Zemi poté, co její modul úspěšně odebral vzorky hornin na Měsíci. Jde o první misi od roku 1976, jejímž úkolem je dopravit na Zemi měsíční horniny. Čchang-e 5 je podle agentury AP první čínské vesmírné plavidlo, která dokázalo přistát na Měsíci a pak z něho opět vzlétnout.

Foto: AP

Čínská sonda přistála na Měsíci

Článek

Přistávací modul, který strávil na měsíčním povrchu 19 hodin a nabral horniny, odstartoval z povrchu Luny krátce po 16:00 SEČ. Měl by se spojit s návratovým zařízením kroužícím na měsíční orbitě.

Podle serveru Space.com by let zpátky k Zemi měl trvat čtyři a půl dne.

Kapsle se vzorky má s pomocí padáku přistát v čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko mezi 15. a 17. prosincem.

Čínská sonda přistála na Měsíci

Věda a školy

Sondu vynesla na oběžnou dráhu Země 23. listopadu raketa Dlouhý pochod 5 z čínského vesmírného střediska na ostrově Chaj-nan. K Měsíci sonda Čchang-e 5 dorazila v sobotu po letu trvajícím 112 hodin. Dva její moduly úspěšně přistály v úterý odpoledne v oblasti Oceanus Procellarum (Oceán bouří) na přivrácené straně Měsíce a dva zůstaly na oběžné dráze.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sonda začala odebírat vzorky z MěsíceVideo: AP

Modul čínské měsíční sondy dokončil sběr hornin

Věda a školy

Přistávací modul, který zatím zůstal na Měsíci, je vybaven vrtným zařízením a robotickou paží a dokáže nabrat kolem dvou kilogramů hornin a dalšího materiálu z hloubky až dvou metrů. Není zatím jisté, kdy se tento modul k Zemi vrátí. Nicméně zařízení, která přistála na Měsíci, tam mohou vydržet nejvýš jeden lunární den, tedy 14 pozemských. Nejsou uzpůsobená k překonání mrazivých měsíčních nocí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám