Hlavní obsah

Číňané zveřejnili záběry z přistání sondy na Měsíci

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sonda Čchang-e 5 v úterý po 16. hodině SEČ přistála na Měsíci, Čínská národní kosmická agentura (CNSA) nyní poskytla z onoho dosednutí na lunární povrch po řízeném sestupu i nové záběry. Sonda mezitím již úspěšně nasbírala první vzorky měsíčních hornin, které má pak k bližšímu zkoumání dopravit na Zemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínská sonda přistála na MěsíciVideo: AP

 
Článek

Jak Novinky již v úterý informovaly, dva moduly sondy přistály v oblasti Oceanus Procellarum (Oceán bouří) na přivrácené straně Měsíce a dva zůstávají na oběžné dráze.

Aktuální video zprostředkované agenturou AP vzniklo ze snímků kamer na vesmírném plavidle, můžeme vidět místo přistání i stín přistávacího modulu.

Čínská sonda přistála na Měsíci

Věda a školy

Čchang-e 5 navíc již odebrala první vzorky měsíčního regolitu. Shromažďování povrchového i podpovrchového materiálu z naší přirozené družice má probíhat necelé dva dny.

Měsíc je téměř celý pokryt regolitem, vrstvou poměrně prašného horninového materiálu. Podložní horniny vystupují na povrch jen místy u kráterů či lávových kanálů. Regolit zde začal vznikat před 4,6 miliardy let dopadem meteoritů či působením záření.

Hlavním cílem mise je získat pomocí vrtného zařízení a robotické paže z hloubky až dvou metrů kolem dvou kilogramů hornin a dalšího materiálu a dostat je na naši planetu k bližšímu zkoumání. Vědci chtějí lépe probádat původ tohoto tělesa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sonda začala odebírat vzorky z MěsíceVideo: AP

„Odběr podpovrchových vzorků má začít v úterý v 18:15 SEČ a trvat do 20:45 SEČ. Odběr povrchových vzorků má pak být zahájen ve 22:14 SEČ a skončit až ve středu ve 20:35 našeho času,” informoval již dříve popularizátor kosmonautiky a astronom Michal Václavík z České kosmické kanceláře, který působí i v Ústavu letadlové techniky Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Čínská sonda vyrazila pro měsíční vzorky

Věda a školy

Čínská sonda už shlíží na Měsíc. Příští dny má odebrat vzorky

Věda a školy

Čínská sonda k Měsíci dorazila koncem minulého týdne, konkrétně v sobotu večer po 112 hodinách letu. Sondu vynesla na oběžnou dráhu kolem Země 23. listopadu raketa Dlouhý pochod 5 z čínského vesmírného střediska na ostrově Chaj-nan.

Vrátit se má v polovině prosince

A jaké jsou další plány? Vzletový modul by měl s odebranými vzorky ve čtvrtek 16:10 SEČ z Měsíce opět odstartovat a v následujících hodinách a dnech provést několik operací, aby se spojil s tzv. orbiterem, servisním modulem kroužícím kolem tělesa. Z této části sondy se materiál přesune do návratového modulu, jenž zamíří k Zemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínská sonda u MěsíceVideo: AP

Cesta zpět by podle serveru Space.com měla trvat čtyři a půl dne. Předpokládá se, že kapsle se vzorky přistane pomocí padáku v čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko mezi 15. a 17. prosincem.

Pokud bude projekt úspěšný, dostane se měsíční materiál na Zemi poprvé po více než čtyřiceti letech. V 60. a 70. letech takové mise zdárně uskutečnily Spojené státy a bývalý Sovětský svaz.

Historický průlom. Čínská sonda Čchang-e 4 přistála na odvrácené straně Měsíce

Svět

Loni v lednu se Číně jako první zemi podařilo přistát se svým aparátem na odvrácené straně Měsíce, a to v rámci mise Čchang-e 4. Tam nyní působí čínské robotické vozítko Nefritový králík 2, které poslalo na Zemi první zblízka pořízené snímky povrchu odvrácené strany a další data.

Nefritový králík vypátral, co se ukrývá pod povrchem odvrácené strany Měsíce

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám