Hlavní obsah

Čeští výzkumníci připravují generátor sněhu pro klimatický tunel

– Telč (Jihlavsko)

Generátor sněhu, jenž doplní takzvaný klimatický větrný tunel, je jedním z výzkumných úkolů, na kterých nyní pracují vědci v Centru excelence v Telči na Jihlavsku. Tunel umožňuje simulovat působení různých klimatických činitelů na stavební konstrukce historických staveb.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Ivana Kumpová z Centra excelence v Telči představuje výsledky zkoumání v oblasti památkové péče.

Článek

Klimatický větrný tunel se užívá také u nově navrhovaných staveb pro ověření, jak se bude konstrukce chovat při různém počasí.

„Zatím chybí simulování sněhu. Využití bude široké, budeme moci simulovat kombinaci sněžení a větru v působení na celé stavby nebo jejich části,” řekl ředitel ústavu Jakub Novotný.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Arsenij Truš při výzkumu vlivu větru na sedlovou střechu

Zřejmě nejvýznamnějším současným projektem je pro telčské vědce přípravná fáze budování evropské výzkumné infrastruktury pro kulturní dědictví.

Zkoumají i kostní náhrady

„Jedná se o přípravu budování koordinované sítě špičkových evropských výzkumných center v oblasti kulturního dědictví, která by měla fungovat jako jeden celek. Náš ústav bude součástí této sítě a národním uzlem pro ČR,” pokračoval Novotný.

Od začátku dubna zahájí centrum práci na přeshraničním projektu s rakouskými partnery. „Náplň se dotýká medicíny a biomechaniky. My se k řadě klinických pracovišť připojíme s naší laboratoří rentgenové tomografie a biomechanickou skupinou, výzkum se bude týkat například kostních náhrad,” uvedl Novotný.

Odborníci v telčském centru by měli provádět také tomografická zkoumání výsledků práce klinických pracovišť.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Radek Ševčík zkoumá vápenné materiály na elektronovém mikroskopu (v pozadí).

V laboratoři rentgenové tomografie zkoumají vědci vzorky materiálu pro umělé kostní náhrady.

„Materiál zaplní větší díru v kosti například po komplikované zlomenině. My zkoumáme hlavně mechanické vlastnosti, materiál je zatím velmi křehký. Pořizujeme tomografii při různých zátěžích, naše výsledky pak vyhodnocují biomechanici,” prohlásil vedoucí laboratoře Michal Vopálenský.

Centrum excelence Telč vzniklo v roce 2012, po roce zkušebního provozu začalo naplno fungovat od roku 2014. Zaměřuje se na zkoumání stavebních materiálů a konstrukcí hlavně u památek, je součástí Ústavu teoretické a aplikované mechaniky Akademie věd ČR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám