Hlavní obsah

Čeští studenti uspěli na lingvistické olympiádě

Novinky,

Středoškoláci dosáhli toto léto největšího českého úspěchu na Mezinárodní lingvistické olympiádě v irském Dublinu. Podařilo se jim získat tři stříbrné medaile a jedno čestné uznání. Soutěže se zúčastnilo na 200 středoškoláků z téměř 30 zemí. Úlohy obsahovaly věty, slova nebo nápisy z neznámých jazyků. Uspěli ti, kteří dokázali nejlépe zapojit analytické a kreativní myšlení a vyhledali a využili vzorce i pravidelnosti.

Foto: Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Úspěšný tým českých středoškoláků. Zleva Michalela Svatošová, Jan Petr, Eliška Freibergerová a Tereza Maláčová.

Článek

Čeští reprezentanti se vybírají podle umístění na tříkolové České lingvistické olympiádě, kterou spolupořádá Filozofická a Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy v Praze. Té se běžně účastní přes 1500 soutěžících z více než 90 středních škol. Novinky o českém výsledku informovala Hana Bednářová právě z Filozofické fakulty.

Letos ČR reprezentovali Tereza Maláčová z Gymnázia Jihlava, Eliška Freibergerová z Gymnázia Brno-Řečkovice a Michaela Svatošová a Jan Petr z pražského Gymnázia Jana Keplera.

Úlohy těžší než v ČR

„Jedná se o historicky největší úspěch republiky, co se týká průměrného skóre celého týmu: všichni členové si odvážejí nějakou cenu, tři z nich mají stříbrnou medaili,“ potvrdil Novinkám organizátor výpravy Vojtěch Diatka, absolvent Filozofické fakulty a nyní produktový manažer ve společnosti Seznam.cz.

Všichni soutěžící podle něj prošli minimálně jedním soustředěním, kde se na mezinárodní kolo připravovali. „Úlohy na mezinárodní úrovni jim přišly těžší než naše české, ale ne nezvladatelné vzhledem k tomu, jak dobře se umístili,“ doplnil.

Lingvistická olympiáda je dle jeho slov v podstatě „šifrovačka“. Věty ve známém jazyce jsou zašifrované pomocí skutečného jazyka, který není soutěžícím znám. Nejedná se o uměle vytvořenou šifru, ale o skutečné jazyky kupříkladu z Afriky.

„Soutěžící dostane pár vět ve svém rodném jazyce a jejich překlady do neznámého jazyka, následně musí zákonitosti neznámého jazyka pochopit (která předpona či přípona vyjadřuje minulý čas nebo jednotné číslo) a poté pravidla popsat a zkonstruovat věty, které nebyly v zadání, aby prokázal, že jazyku rozumí,“ vysvětlil Diatka.

České týmy patří mezi nejlepší

Zástupci ČR se klání zúčastnili poprvé hned v jeho prvním ročníku 2003, pravidelně na olympiádu jezdí od roku 2012. Český tým za posledních několik let sesbíral množství úspěchů a pomalu si získává místo mezi tradičními favority, jakými jsou Bulharsko, Polsko, Rusko či USA. Loni Češi soutěž dokonce vyhráli, Jan Petr z Gymnázia Jana Keplera se účastnil i tehdy a získal zlato. [celá zpráva]

Letošní 15. ročník se konal na přelomu července a srpna v irském Dublinu. Příští rok se olympiáda uskuteční koncem července v Praze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám