Hlavní obsah

Čeští archeologové objevili v Egyptě hrobku hodnostáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira/Praha

Čeští archeologové letos na jaře v egyptském Abúsíru objevili a zdokumentovali hrobku staroegyptského hodnostáře, který vlastnil největší dosud nalezený mumifikační depozit. Hrobka pochází zřejmě z počátku 5. století před naším letopočtem. Na Facebooku o tom v pátek informovali zástupci Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Foto: Profimedia.cz

Archeologické naleziště v Abúsíru

Článek

Tým egyptologického ústavu už loni objevil v Abúsíru největší balzamovací depozit, jaký byl dosud v Egyptě nalezen. Ten obsahoval asi 370 keramických zásobnic obsahujících suroviny, nádoby a jiné materiály, které byly použity při mumifikaci majitele hrobky.

Letos na jaře pokračoval výzkum šachtové hrobky hodnostáře jménem Vahibre výkopem její hlavní šachty, která měla rozměry asi 14 krát 14 metrů a hloubku šest metrů pod úrovní podloží. Uprostřed hlavní šachty byla vyhloubena další menší šachta určená k uložení pohřbu majitele hrobky. Ten podle titulu na sarkofágu velel námezdním vojákům pocházejícím z oblasti egejských ostrovů a Malé Asie, kteří působili v egyptském vojsku v době první globalizace starověkého světa.

Vykradená hrobka ještě v antice

Podle vedoucího české expedice Miroslava Bárty byl na dně hrobové šachty objeven dvojitý sarkofág, částečně poškozený starověkými lupiči. Tento nález tak prokázal, že hrobka byla vykradena už v době pozdní antiky.

"Starověcí zloději mumifikované tělo zesnulého odnesli i s veškerou výbavou, kterou měl při sobě a na sobě. V jinak prázdném sarkofágu byl nalezen pouze krásný, ale nepopsaný srdeční skarab (amulet zajišťující zesnulému příznivý výsledek posmrtného soudu) a malý amulet ve tvaru podhlavničky," uvedli archeologové. V šachtě archeologové našli skromnou pohřební výbavu.

O velmi cenném nálezu informovalo také egyptské ministerstvo cestovního ruchu a památek. Výjimečné je nejen společenské postavení zesnulého, ale také doba jeho úmrtí. "Dispozice této šachtové hrobky nemá přesnou obdobu ve starověkém Egyptě," uvedl představitel ministerstva Mustafa Vaziri.

Podle zástupce české mise Mohameda Megaheda nález přináší drahocenné informace o pohnuté době, kdy začínala perská nadvláda nad starověkým Egyptem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám