Hlavní obsah

Český vědec dostal grant 50 milionů Kč na výzkum dopadů afrického moru prasat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sociální antropolog Luděk Brož z Etnologického ústavu Akademie věd ČR letos jako jediný český vědec získal takzvaný konsolidační grant Evropské výzkumné rady (ERC). Podpora ve výši dvou milionů eur (více než 51 milionů korun) jeho týmu umožní zkoumat dopady epidemie afrického moru prasat. Informovala o tom AV ČR v tiskové zprávě.

Foto: Akademie věd ČR

Sociální antropolog Luděk Brož

Článek

Africký mor prasat patří k nejzávažnějším chorobám zvířat. Nemoc je rozšířená od Číny po Polsko, vakcína proti ní neexistuje.

Dánsko kvůli ní staví na hranicích s Německem plot, který má zabránit migraci nakažených divočáků. O podobném opatření dříve uvažovalo i Polsko na hranicích s Běloruskem a Ukrajinou.

Prase jako trojský kůň

Brožův tým zkoumá právě širší společenské dopady nemoci, například to, jak se s ní potýkají evropští amatérští lovci, kterých je zhruba sedm milionů. Prase je podle Brože nyní vnímáno jako „trojský kůň“, který šíří nákazu napříč kontinenty.

V Česku se podařilo vymýtit africký mor prasat, pochlubili se veterináři

Domácí

„Soutěž člověka a divokého prasete o území a zdroje se stala válkou o divoké prase, ve které je ve hře masové vybíjení, uzavřené zóny či hraniční ploty,“ vysvětlil Brož.

Mezinárodní spolupráce

Čtyřiačtyřicetiletý vědec získal doktorát na britské univerzitě v Cambridgi, jako postdoktorand působil na německém Max-Planckově Institutu pro sociální antropologii v Halle. Nyní pracuje v Etnologickém ústavu Akademie věd.

Dlouhodobě se zabývá výzkumem života obyvatel Altajské republiky na Sibiři. Současný projekt, který spojuje veterinární lékařství, myslivost a divoká prasata, rozpracoval s francouzskou antropoložkou Virginií Vatéovou a jejich postdoktorandy, všichni jsou financovaní pražskou Univerzitou Karlovou, AV ČR a institucí CEFRES (francouzský ústav pro výzkum ve společenských vědách sídlící v Praze).

Český mikrobiolog získal grant 2,5 milionu eur na lepší využití sluneční energie

Věda a školy

Konsolidační granty slouží k podpoře kariéry vynikajících vědců, kteří již mají své výzkumné týmy a programy. Během pěti let je možné čerpat až dva miliony eur.

I loni tento grant získal jeden český vědec: historik Michal Frankl. Věnuje se tématu uprchlíků ve střední Evropě a Jugoslávii ve 20. století.

Reklama

Související články

Tři vědci obdrželi Akademickou prémii

Významné tuzemské vědecké ocenění, Akademickou prémii, letos obdrželi tři odborníci, kteří patří k mezinárodním špičkám ve svých oborech. Jsou to Michal Ernée...

Výběr článků

Načítám