Hlavní obsah

Český nanosatelit je ve vesmíru tři roky, má za sebou 16 tisíc obletů Země

Plzeň

Český nanosatelit VZLUSAT-1 je na oběžné dráze Země už tři roky. Životnost družice, která je výsledkem společného projektu Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu (VZLÚ) se sídlem v Praze, Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity (FEL ZČU) v Plzni, pražského ČVUT a řady technologických firem, se přitom původně odhadovala na jeden rok.

Foto: FEL ZČU

Satelit VZLUSAT-1.

Článek

Od 23. června 2017, kdy se vydal na oběžnou dráhu, se satelitem komunikuje plzeňská pozemní stanice na střeše FEL, jak nyní sdělil Jiří Masopust z katedry aplikované elektroniky a telekomunikací dané fakulty.

Stále plně funkční systémy

I po třech letech jsou systémy satelitu stále plně funkční, bez mimořádných událostí a poskytují vědecká a technologická data.

První česká technologická družice vzlétla do vesmíru i se slovenskou

Věda a školy

„Zatímco většina malých satelitů končí svoji vesmírnou misi po několika týdnech až měsících, nanosatelit VZLUSAT-1 obíhá kolem Země už celé tři roky, a navíc v dobré kondici. Absolvoval už více než 16 tisíc obletů Země a navázali jsme s ním přes 6500 rádiových spojení,“ přiblížil Masopust.

Foto: FEL ZČU

Animace dráhy satelitů VZLUSAT-1 nad komunikační stanicí v Plzni.

Nejmenší dalekohled v kosmu

Satelit nese unikátní rentgenový dalekohled, který je nejmenší v kosmu, přístroj FIPEX pro měření koncentrace kyslíku v atmosféře, dále v Česku vyvinutý radiační štít z kompozitního materiálu, který získal mezinárodní certifikáty pro použití při stavbě vesmírných lodí a obydlí například na Měsíci či Marsu, a další zařízení.

„Každých čtrnáct dní nahráváme satelitu jeden hlavní úkolovník s plánem měření na všech experimentech a tři dílčí úkolovníky pro celoplošné snímkování unikátním rentgenovým teleskopem,“ uvedl Masopust.

Foto: FEL ZČU

VZLUSAT-1

Komunikace se odehrává každý den, třikrát dopoledne a třikrát večer, přesné časy jsou na stránkách projektu. Satelit lze poslouchat i na radioamatérských stanicích. Každé dva měsíce vědci přeformátují hlavní paměť pro obnovu plné kapacity.

Chystá se „dvojka“

V přípravě je vypuštění dalšího satelitu, VZLÚ chce vyslat na orbitu i VZLUSAT-2. Minulý týden se v laboratoři na FEL poprvé testovala komunikace s tímto zatím rozestavěným satelitem. Do vesmíru má zhruba do roka nést i nový přístroj SpacePix, vyvíjený společně firmou ESC a jadernou fakultou ČVUT. Na palubě má být experimentální kamera pro sledování Země a nové generace přístrojů, které se osvědčily na první družici.

Český ústav vypustí na oběžnou dráhu druhý satelit VZLUSAT

Věda a školy

Plzeňská fakulta se podle Masopusta kromě těchto nanosatelitů věnuje dokončování vlastního studentského pikosatelitu PilsenCUBE II, jehož vypuštění je naplánováno na příští rok.

Foto: FEL ZČU

Trajektorie satelitu VZLUSAT-1 dne 16. června 2019 ve večerních hodinách vedoucí nad oblastmi s vysokou intenzitou infračerveného záření.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám