Hlavní obsah

Český ústav vypustí na oběžnou dráhu druhý satelit VZLUSAT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výzkumný a zkušební letecký ústav (VZLÚ) se sídlem v Praze vypustí na oběžnou dráhu kolem Země nanodružici VZLUSAT-2. Na palubě bude mimo jiné experimentální kamera pro průzkum naší planety. Start satelitu je naplánován na konec letošního roku.

Foto: VZLÚ, Novinky

Výzkumný a zkušební letecký ústav vyšle na oběžnou dráhu další nanodružici (na ilustračním obrázku)

Článek

Projekt bude navazovat na první vyslání satelitu VZLUSAT-1 na oběžnou dráhu, které se uskutečnilo před třemi roky. Je zároveň součástí strategického plánu VZLÚ Space 2030, jehož cílem je do roku 2030 vybudovat na nízké oběžné dráze první českou konstelaci družic, která bude schopna plnit různá zadání podle přání zákazníka.

První česká technologická družice vzlétla do vesmíru i se slovenskou

Věda a školy

Hlavním úkolem pro druhý satelit bude ověřit technologie pro pozdější mise. Družice bude kromě experimentální kamery vybavena jednotkou pro přesné řízení polohy a také další generací přístrojů, které byly použity už u prvního projektu. Satelit by měla na oběžnou dráhu vynést raketa Falcon 9 od americké společnosti Space X.

Chystá se i „trojka”

Podle ústavu je nutné ověřovat nové technologie ve vesmíru, a to i přes pokročilá testovací zařízení umístěná na Zemi. Právě k tomu slouží nanodružice.

Foto: Pavla Kubištová, ČTK

Model družice VZLUSAT-1

„Z tohoto důvodu také chystáme VZLUSAT-2, a v krátkém sledu i třetí družici VZLUSAT-3, která nabídne možnost ověřit technologie i soukromým společnostem, které potřebují získat takzvanou flight heritage, tedy doklad, že jejich zařízení funguje ve vesmíru. Firmy se pak mohou přihlásit například jako subdodavatelé do misí ESA (Evropské kosmické agentury),” uvedl vedoucí oddělení družicových systémů VZLÚ Juraj Dudáš.

Česká družice VZLUSAT-1 již 500 dní obíhá Zemi

Věda a školy

Do přípravy satelitu se zapojilo i nové oddělení družicových systémů, které ústav otevřel na konci minulého roku v Brně. Tamní pracoviště tak pomohlo navýšit personální kapacity VZLÚ nutné pro budoucí vesmírné projekty.

Výzkumný a zkušební letecký ústav je národní centrum pro výzkum, vývoj a testování v letectví a kosmonautice. Nanodružice VZLUSAT-1 shromáždila data pro výzkum zemské radiace a ověřila vlastnosti nových českých kompozitů pro kosmické použití.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám