Hlavní obsah

Českou hlavu dostali čtyři vědci a jedna firma

– Praha

Ocenění Česká hlava získali kromě laureáta hlavní Národní ceny vlády, rostlinného genetika Jaroslava Doležela z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR, další tři vědci a jedna firma. Ceny převezmou v neděli večer v Praze. Uspěly algoritmus pro rozpoznání písmen počítačem v obraze, prostředky proti virům způsobujícím vážná onemocnění či počítačový program pro výpočet stavebních konstrukcí.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Jaroslav Doležel z Ústavu experimentální botaniky AV ČR

Článek

Laureáti byli odhaleni na páteční tiskové konferenci v pražském Paláci Adria, ocenění pro Doležela schválila vláda v říjnu. A přímo na cenu Česká hlava byl navržen již v září. [celá zpráva]

Doležel se celý život věnuje studiu struktury a evoluce genomu rostlin. V srpnu oznámil, že se podařilo rozluštit celý dědičný kód pšenice seté. Podílel se na tom mezinárodní tým, v němž byli i čeští odborníci. [celá zpráva]

Jako jeden z prvních také vypracoval metodu určení velikosti jaderného genomu rostlin pomocí průtokové cytometrie. Návrh na udělení Národní ceny vlády dává Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) a schvaluje jej vláda.

Foto: Ústav experimentální botaniky AV ČR

Vedoucí aplikační laboratoře Jaroslav Doležel při jejím slavnostním otevření

„Dělá excelentní výzkum, je to člověk s vysokým mezinárodním přesahem a už dnes se stává vzorem a motivuje mladé lidi. Zkoumání genetických informací v DNA je atraktivní, navíc dokáže kultivovanou a populární formou poznatky předávat dál,” ocenil Doležela místopředseda RVVI Karel Havlíček.

Úspěch doktoranda z ČVUT

Dvě ceny v kategoriích technické a přírodní vědy jsou uděleny za práce studentů doktorandského studia. V první zmíněné uspěl Lukáš Neumann z Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze, který jako první vymyslel metodu kombinující strojové učení a nový algoritmus pro vyhledávání písmen nezávisle na jejich orientaci či velikosti.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Lukáš Neumann z Fakulty Elektrotechnické ČVUT

„To, že je to práce výjimečná i z mezinárodního hlediska, dokresluje, že licenci si koupila firma Samsung a máme to v našich mobilech,” řekl předseda organizačního výboru České hlavy Václav Marek.

Neumann v současnosti pracuje na Oxfordské univerzitě na výzkumu algoritmů umělé inteligence pro samořiditelná auta.

Nedovolit viru se v organismu rozvinout

Za přírodní vědy obdržela cenu Ivana Mejdrová z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR. Zkoumá enzymy, které umožňují množení různých RNA virů způsobujících nachlazení, encefalitidu, myokarditidu nebo hepatitidu A.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ivana Mejdrová z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR

„Hledá látky, které nehubí přímo vir, ale jsou zacíleny na lidský enzym tak, aby nedovolil viru se v organismu rozvinout,” vysvětlil Marek.

Zlepšit prognózy u rakoviny plic

Jitka Palich Fučíková s vědeckým týmem Ústavu imunologie při 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnici Motol a s biotechnologickou firmou SOTIO dokázala, že přítomnost proteinu kalretikulin výrazně ovlivňuje aktivaci protinádorové imunitní odpovědi a zlepšuje prognózy pacientů s rakovinou plic a akutní myeloidní leukémií.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Jitka Palich Fučíková z Ústavu Imunologie na 2. LF UK, FN Motol a biotechnologické společnosti Sotio

Výsledky by mohly zkvalitnit protinádorovou terapii. Fučíková obdržela cenu Invence společnosti Kapsch.

Bezpečné stavby

Ocenění získala také společnost IDEA StatiCa, jež vyrábí software pomáhající projektantům zkonstruovat bezpečné stavby. Pomocí softwaru projektuje přes 2000 firem ve více než 60 zemích světa, využit byl například při stavbě Muzea budoucnosti v Dubaji nebo nového velodromu v Jakartě. Firma získala Cenu ministerstva průmyslu a obchodu Industrie.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Finanční a obchodní ředitel společnosti IDEA StatiCa Juraj Šabatka (vlevo) a ředitel společnosti Lubomír Šabatka

Ceny Česká hlava se letos udělují posedmnácté, laureáti získali částku téměř 1,5 milionu korun. „Porota složená ze zástupců Akademie věd, podnikatelů i vysokých škol neoceňuje citační indexy a jiná pomocná kritéria, ale konkrétní vědecký projekt,” podotkl Marek.

Nedělního galavečera se mají zúčastnit premiér Andrej Babiš (ANO), ministři, poslanci, senátoři, rektoři, vědci a další osobnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám