Hlavní obsah

Česká republika se aktivně zúčastňuje akademie středoevropských škol

Právo, Ivan Vilček (Senec)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senec

Letošní setkání akademie středoevropských škol se konalo ve slovenském Senci. U zdejších Slunečných jezer představily školy své projekty, na nichž pracovaly několik měsíců.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Akademie se zúčastnili žáci a učitelé z 15 zemí.

Článek

„Česká republika se zúčastňuje našeho projektu už od začátku, tedy od roku 2007,“ řekl Právu manažer projektu Robin Gosejohann z Nadace Erste. Letos se projekt zaměřil na zvyšování mediální gramotnosti žáků ve věku 12 až 17 let.

Jednotlivé školy na začátku školního roku předloží svůj projekt a požádají o grant ministerstva školství v jednotlivých zemích. „Následně hledají partnery v zahraničí, s nimiž by na projektu pracovali. Projekt dokončí do konce března a představí ho na akademii,“ vysvětluje Irena Mašková z odboru mezinárodních vztahů českého ministerstva školství.

Letošní akademie se zúčastnily tři školy z České republiky. Byla mezi nimi také církevní střední odborná škola ze Spáleného Poříčí. „Hlavním cílem našeho projektu bylo vytvoření virtuálního muzea našich tří partnerských zemí. Projektu se kromě naší školy zúčastnily také školy ze Srbska a Bulharska,“ uvedla učitelka školy Jana Fenclová.

„Vzájemně jsme získávali informace o kultuře, historii a umění. V rámci finančních možností jsme se také vzájemně navštívili,“ dodala učitelka.

Další rozšiřování už nebude

Beáta Szabóová, učitelka angličtiny ze střední průmyslové školy v Komárně, zdůrazňuje, že jejich situace je specifická, protože zastupují až 70 procent žáků maďarské národnosti. „Na akademii jsme už počtvrté. Letos jsme našli partnera ze speciální školy v maďarském městě Baja. Náš projekt se týká vlivu reklamy na člověka,“ říká Szabóová.

Studenti analyzovali vliv jednotlivých reklam. „Moc nás to bavilo,“ říká studentka Kristína ze školy v Komárně. „Spolupráce obou škol byla výborná,“ pochvaloval si Gábor Kreisz, učitel partnerské školy z Baji.

Celý projekt Nadace Erste se postupně rozšířil na 15 zemí střední a jihovýchodní Evropy. Manažer projektu říká, že počet států už rozšiřovat nelze. Letos se akademie zúčastnilo přes 300 žáků a učitelů. „Kdybychom to dál rozšiřovali, stěží bychom udrželi komunikativní atmosféru našich setkání,“ dodal Gosejohann z Nadace Erste.

V hotelu Senec probíhala prezentace jednotlivých projektů v průběhu několika dní. Hotel naplnily zvídavé děti, které chtěly prezentovat své projekty co nejlépe. Učitelé jim pomáhali, seč mohli a hlavně jim drželi palce. Vznikala nová přátelství a kontakty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám