Hlavní obsah

Česká firma staví protihlukové stěny podle návrhů školáků

Novinky,

Na nádraží ve slovenském Trenčíně-Zlatovcích postavila česká společnost mmcité+ protihlukovou stěnu. Autorkami jejího designu jsou jedenáctiletá Martina Miškolciová a třináctiletá Barbora Mičová z Trenčína. Jsou tak možná nejmladšími slovenskými tvůrkyněmi, které se mohou pochlubit vlastní realizací ve veřejném prostoru.

Foto: mmcité+ (2x)

Autorky designu protihlukové stěny

Článek

Vizuální podoba protihlukové stěny vzešla z výtvarné soutěže pořádané na trenčínské Základní škole Na dolinách. Práce žáků pátých, šestých a sedmých tříd vyhodnotila porota složená ze zástupců školy, města a stavební společnosti. Komise se shodla na dvou vítězkách a rozhodla, že konečná podoba stěny bude kombinací obou návrhů.

Stavbu žákyně pokřtily i s primátorem Trenčína Richardem Rybníčkem a ředitelkou své ZŠ Na dolinách Annou Plachkou.

Nekonečně mnoho kombinací

„Snažíme se do veřejného prostoru přinést hravost, jsme tedy rádi, že můžeme spolupracovat s těmi nejlepšími odborníky v této oblasti – dětmi,“ uvedl Petr Vavrouška, obchodní ředitel dodavatele staveb pro dopravní infrastrukturu, společnosti mmcité+.

„Je opravdu výjimečné dát dětem takovou důvěru a prostor pro realizaci jejich nápadů. Jsem ráda, že šanci pozitivně ovlivnit své okolí dostali právě žáci naší školy,“ dodala k tomu ředitelka Plachká.

Foto: mmcité+

Nádraží Trenčín-Zlatovce

Tvorbu originálního designu umožňuje druh nové generace protihlukových stěn nazvaný noba digi. Lehká kovová konstrukce je pokryta panely zvukové izolace z recyklované pryže, které se dají nabarvit a kombinovat takřka nekonečně mnoha způsoby.

V ČR první takto navržená stěna stojí v Bílovicích u Uherského Hradiště. Její design navrhly opět děti – ze Základní školy Bílovice.

Reklama

Související články

Školáci uklízejí krkonošské louky

Žáci ze škol z Krkonoš a Podkrkonoší začali první dubnové pondělí pomáhat správcům Krkonošského národního parku (KRNAP) s úklidem botanicky vzácných luk....

Výběr článků

Načítám