Hlavní obsah

Školáci uklízejí krkonošské louky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lánov (Trutnovsko)

Žáci ze škol z Krkonoš a Podkrkonoší začali první dubnové pondělí pomáhat správcům Krkonošského národního parku (KRNAP) s úklidem botanicky vzácných luk. Vyhrabáváním staré trávy pomáhají zachovat kupříkladu ohrožené populace orchidejí. Informoval o tom mluvčí správy KRNAP Radek Drahný.

Foto: David Taneček, ČTK

Školáci pomáhají s úklidem botanicky vzácných luk.

Článek

Vyhrabáváním staré trávy, takzvané stařiny, získají světlo a prostor konkurenčně méně schopné rostlinné druhy, které jsou často zákonem chráněné.

Foto: David Taneček, ČTK

Více než 20 studentů vrchlabského gymnázia hrabalo 3. dubna lokalitu Bíner nad vápencovým dolem u Lánova.

„Většina lokalit, o něž se staráme, je významná především výskytem vstavačovitých rostlin, dále se zde vyskytují například vzácné hořečky nebo šafrány. Takové rostliny jsou ale pod neustálým tlakem zdatnějších konkurentů, především trav a mechů,” uvedl Drahný.

Foto: David Taneček, ČTK

Prvosenka vyšší

Foto: David Taneček, ČTK

Vyhrabáváním staré trávy pomáhají zachovat například ohrožené populace orchidejí.

Každoročně hrabou stovky školáků

Akce hrabání luk má více než desetiletou tradici a každoročně se do ní v dubnu zapojí několik stovek dětí.

S hrabáním, odstraňováním napadaných větví a náletových dřevin tradičně pomáhají základní školy z Víchové nad Jizerou, Pece pod Sněžkou, Poniklé, Lánova, Černého Dolu, Svobody nad Úpou, Chotěvic, Harrachova, Mladých Buků, Hostinného a studenti gymnázia Vrchlabí.

Foto: David Taneček, ČTK
Foto: David Taneček, ČTK
Foto: David Taneček, ČTK

Reklama

Související články

Kvůli oteplení ubude smrků, varují vědci

Podoba české krajiny se v nejbližších letech zásadně změní. Kvůli oteplování klimatu bude podle brněnských vědců výrazně ubývat smrkových porostů. Smrky, které...

Roste zájem vzdělávat děti v přírodě

Podle Asociace lesních mateřských škol funguje v ČR zhruba 160 lesních školek. Ty se od klasického předškolního vzdělávání odlišují hlavně tím, že děti tráví...

Výběr článků

Načítám