Hlavní obsah
Ilustrační foto Foto: Dorian Hanuš, Právo

Češi uvařili první probiotické pivo na světě, má posílit imunitu

Výzkumníci v nápojářském oboru ve spolupráci s brněnskými mikrobiology uvařili první probiotické pivo na světě. Má zlepšit imunitu, zažívání i psychiku. Partnerem pro další rozvoj speciální technologie je Vysoké učení technické (VUT) v Brně.

Ilustrační foto Foto: Dorian Hanuš, Právo
Češi uvařili první probiotické pivo na světě, má posílit imunitu

Pití piva může být zdraví prospěšné, avšak negativní faktory obvykle převažují. Přestože to Češi jako národ pivařů neradi slyší, poškozuje játra, ledviny, přispívá k obezitě, občas vyvolává průjmy či alergické reakce.

Oproti tomu při malém množství podporuje díky vitamínům skupiny B správnou funkci metabolismu. Co si představit pod pojmem „malé množství“? Lékaři obvykle zmiňují denní dávku jedno malé pivo u žen a jedno velké u mužů.

Nečekaná symbióza soukromého pivovaru a společnosti AQM s týmem brněnských mikrobiologů má ale za následek vznik zcela nového typu pěnivého moku – piva s přídavkem probiotik.

Milióny přátelských bakterií

„Podařilo se nám imputovat probiotické bakterie do piva tak, aby v každém půllitru bylo minimálně sto miliónů přátelských bakterií a na konci expirace jich zbyl přinejmenším jeden milión,“ vysvětlil vedoucí týmu biologů Petr Ryšávka ze společnosti Pharmaceutical Biotechnology, která se ve spolupráci s brněnskou Masarykovou univerzitou, VUT i Akademií věd ČR dlouhodobě zabývá vývojem nové generace probiotických kultur.

„Konzumace probiotického piva může přinést významný benefit v podpoře trávení díky tomu, že kombinuje příznivý vliv jednotlivých složek piva s živou probiotickou kulturou,“ poznamenala Ivana Márová z Fakulty chemické VUT.

Imunita je ze 70 procent ve střevech

Konzumace probiotického piva by byla vhodná například při průjmech nebo po ukončení antibiotické léčby, aby doplnila narušenou střevní mikroflóru. I pro běžné popíjení je vhodnější než obyčejné pivo, díky probiotikům bude příznivě působit na imunitu. „Obranyschopnost organismu totiž z přibližně 70 procent vzniká právě ve střevech,“ doplnil Ryšávka, který působí i na VUT.

Český výrobek představuje podle tvůrců světový unikát nejen díky svým pozitivním účinkům na lidské zdraví, ale i díky tomu, že výrobce dokáže v nápoji udržet probiotickou kulturu bez jakéhokoliv vlivu na chuť piva.

„Vývoj technologie, díky které dokážeme stabilizovat vybrané probiotické kultury v uvařeném pivu, trval dva roky. Po vyhodnocení všech testů můžeme konstatovat, že jsme byli úspěšní,“ dodal Libor Prus z AQM.

V souvislosti s konzumací alkoholu lze připomenout i objev vědců z Univerzity Palackého v Olomouci. Loni v prosinci zjistili, že lék pro alkoholiky může pomoci v boji proti rakovině. [celá zpráva]

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků