Hlavní obsah

Čechům už nestačí digitální kompakty, hrnou se do kurzů na zrcadlovky

– Praha
Právo, Petr Kotek

Zvýšit počet jednodenních kurzů práce s digitální zrcadlovkou se v příštím roce chystá pražské Centrum FotoŠkoda. Zapáleným fotoamatérům podle slov zakladatele firmy Milana Škody totiž už nestačí kompaktní digitální fotoaparáty, i když jsou čím dál výkonnější a „chytřejší“.

Foto: Mick Tsikas , Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Projevuje se to i v nárůstu prodeje digitálních zrcadlovek,“ říká Milan Škoda, jehož firma slaví 20. výročí založení.

V rámci jednodenních kurzů, které se konají vždy v sobotu, se zájemci seznámí se základní obsluhou fotopřístroje, dovědí se základní poučky, kterými by se měli řídit při kompozici záběrů, naučí se základům počítačové úpravy snímků a seznámí se i s přípravou a výrobou takzvaných fotoknih.

Počítač je počítač, papír je papír

Ty Škoda označuje za trvanlivější způsob uchovávání snímků, než je archivace v PC. Narozdíl od neustále se vyvíjejícího programového vybavení počítačů a průběžných upgradů hardwaru zůstává podle něj snímek na klasickém fotopapíru po desetiletí stále stejný.

Papírovou fotografii – i když byla pořízena digitální technologií -  stále preferují především ženy, tvrdí Milan Škoda. „Ženy dnes tvoří sedmdesát procent našich zákazníků,“ vypočítává.  Vzpomíná přitom na situaci před dvaceti roky, kdy firmu zakládal. „Tehdy k nám chodili téměř výhradně muži, ti se dnes věnují spíše práci s fotografií v počítači,“ říká.

Kinofilm má stále své příznivce

Mimochodem – navzdory dominanci digitálních technologií jdou v Centru FotoŠkoda stále na odbyt i klasické kinofilmy vyžadují zpracování tradičním mokrým procesem. Jen letos v září tu prodali 2500 barevných a dokonce i 700 černobílých filmů.

Největší fotoprodejna ve střední Evropě zavedla nedávno také nový systém touch & try. V nově rekonstruované části showroomu si může zákazník každý z téměř dvou set nabízených fotoaparátů a videokamer důkladně osahat, vyzkoušet a dovědět se o něm díky počítačovému systému veškerá technická data.

Každý foťák si můžete nejdřív důkladně prohlédnout a vyzkoušet i bez prodavače

„Přestože porovnat parametry fotoaparátů dnes můžete snadno na internetu i z domova, jak se jednotlivé modely používají a jak se drží v ruce tam zatím nezjistíte,“ vysvětluje výhody systému majitel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám