Hlavní obsah

Brněnští vědci našli bič na akné, na rakovinu jim chybí granty

Právo, Petr Kozelka

Až 85 procent dospívajících trápí problém zvaný akné, pět procent lidí se jej nedokáže zbavit ani v dospělosti. Brněnští vědci teď ale ve spolupráci s lékaři a techniky z lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni vyvinuli unikátní metodu, která dokáže otravné projevy akné účinně tlumit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nová metoda zlepšuje vlastnosti kůže, zvyšuje její pružnost a také vyrovnává nerovnosti na pleti. Vědci jako první na světě zkombinovali působení tří druhů silových polí – magnetického, světelného a tepelného.

Nyní zkoumají další možnosti využití svého objevu, přičemž nečekaně dobrých výsledků dosáhli i u nádorových buněk. Výzkumníci už ve spolupráci se soukromou firmou sestrojili příruční přístroj na léčbu akné, o nějž projevily zájem společnosti na celém světě. Vynález chrání i patent.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zlepšuje kůži

Za nápadem stál odborník na elektroniku z brněnské VUT Ivan Rampl. Původně se zajímal o možnost vylepšení léčebné metody impulsivní magnetoterapie, která se používá například při léčbě bolestí, ale vzhledem k tomu, že může vyvolávat neurologické potíže, nesmí se používat v oblasti hlavy.

„Začal jsem přemýšlet nad tím, jak zařídit, aby impulsní magnetické pole působilo jen do hloubky pokožky a podkoží, tedy asi do 5 milimetrů. Mohlo by se tak používat v blízkosti mozkovny a nemělo by negativní vliv na lidské zdraví. Zajímalo mě zejména, jak budou reagovat kožní buňky,“ zavzpomínal Rampl.

Pro tyto účely vytvořil magnetické pole pomocí desítek až stovek miniaturních cívek, z nichž každou doplnil hnízdem světelných diod.

„Ve spolupráci s Karlovou univerzitou v Plzni a přáteli z Biofyzikálního ústavu v Brně jsme začali zkoumat, jak bude působit impulsní magnetické pole spolu s různými druhy impulzního nekoherentního světelného záření,“ popsal Rampl s tím, že vědci pak jako první na světě zkusili zkombinovat impulsní magnetické a impulsní světelné pole s teplem.

Na rakovinu chybějí granty

„Zjistili jsme, že zásadně urychluje metabolismus kožních buněk a pomáhá zlepšit vlastnosti kůže – tlumí výdej kožního mazu, pleť lépe hydratuje a zvyšuje se její pružnost, či vyrovnává nerovnosti na pleti,“ vysvětlil. Účinnost už ověřila klinická studie, u 90 procent dobrovolníků došlo k úplnému nebo výraznému utlumení problému s akné.

Výzkumníci se pustili ve spolupráci se soukromou firmou i do výroby příruční varianty přístroje nazvaného Face-up! Stojí čtyři tisíce korun. „Představili jsme jej na výstavě inovativních výrobků ve Filadelfii, kde byl o něj velký zájem. Oslovily nás také firmy z Anglie, Německa, Číny či Jižní Korey, které by chtěly přístroj dovážet,“ pochlubil se Michal Rampl, syn vědce, který převedl jeho objev do praxe.

Výrobci přístroje uvažují o jeho použití tak, že by metoda mohla být využita k léčbě celulitidy, podpoře růstu vlasů či redukci podkožního tuku.

Účinky impulsního magnetického pole zkoumal tým Ivana Rampla i na nádorových buňkách. „Překvapily nás účinky zvláštního pole vytvářeného v okolí impulsně napájené tzv. toroidní cívky. Nádorové buňky se ničí, zatímco zdravé jsou poškozovány méně a některým je dokonce pole prospěšné. Neznáme podstatu tohoto jevu, ale o některých výsledcích jsme už informovali v časopisech a na vědeckých konferencích po celém světě,“ dodal Rampl.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Výzkum však zatím nepokračuje, protože vědeckému týmu úředníci neschválili granty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám