Hlavní obsah

Brněnský nosič družic zlevní vesmírné mise

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je lehký, přitom toho hodně udrží. Tak by se dal s nadsázkou popsat unikátní brněnský nosič vesmírných družic společnosti S.A.B. Aerospace. Díky němu by se měly výrazně zlevnit a usnadnit vesmírné mise, na které míří stále častěji univerzity či soukromé společnosti. Kvalitu nosiče úspěšně otestovala minulý čtvrtek mise rakety Vega.

Foto: S.A.B. Aerospace

Nosič přichystaný pro raketu Vega svou misi zvládl.

Článek

Na brněnský nosič, tzv. dispenser, je možné připojit až 16 menších, nebo dokonce necelou stovku nejmenších satelitů.

Konstrukce nosiče váží 252 kilogramů, ale unese až tunu a půl nákladu. Díky tomu se do vesmíru může dostat v rámci jednoho letu výrazně větší množství družic, které dosud čekaly až několik měsíců, než odstartuje raketa s některou z velkých družic, ke kterým bude možné menší družici připojit.

Raketa Vega konečně vynesla do kosmu český „držák“ družic

Věda a školy

„Firem nebo institucí, které mají zájem vynést menší družici na orbitu kolem Země, jsou desítky, od vládních agentur až po univerzity, a to i při enormní ceně a čekací době v řádech měsíců či roků,“ řekl ředitel S.A.B. Aerospace Petr Kapoun.

„Díky našemu systému se výrazně snižují náklady i možnosti dopravy. Rakety Vega mohou s dispenserem a družicemi létat i několikrát ročně,“ dodal Kapoun.

Odpadlo čekání

Vyslat satelit na oběžnou dráhu je díky brněnské firmě levnější, rychlejší, ale i administrativně jednodušší.

„Dříve museli zájemci o vynesení nákladu do vesmíru čekat někdy až dva roky na čekací listině, než se uvolní místo pro několik málo satelitů po boku nějakého většího. Poté musela firma odvézt satelit do Francouzské Guyany a postarat se o kompletní administraci,“ popsal Kapoun.

Musk poslal do vesmíru další sérii 60 družic Starlink

Věda a školy

„Nyní nám klient přiveze satelit do Brna, my ho v naší laboratoři umístíme společně třeba s padesáti dalšími satelity na dispenser, a protože je naše hala klasifikována jako celní sklad, může z něj osazený dispenser putovat rovnou na kosmodrom, kde je připevněn na raketu a následně startuje. Celý proces od objednávky až po start rakety jsme zkrátili až na sedm až osm týdnů a zlevnili o miliony korun,“ dodal ředitel.

Odklad kvůli koronaviru i počasí

Start rakety Vega z kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně několikrát odložila pandemie koronaviru a pak nepřízeň počasí. Mise se nakonec uskutečnila minulý týden.

Nový poznatek z kosmu: horké superzemě nevděčí za svůj jas roztavené lávě

Věda a školy

„Dosud se jenom šest zemí podílelo na programu raket Vega, Česko je sedmou, díky čemuž konečně získáváme skutečný přístup do vesmíru,“ zdůraznil Kapoun.

Ještě do konce letošního roku se chystá brněnská firma dodat další dva nosiče, jeden pro let na konci podzimu a druhý v prosinci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám