Hlavní obsah

Astronomové objevili dosud nejstarší galaxii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Astronomové pomocí Hubbleova vesmírného teleskopu objevili galaxii, která vznikla jen asi 200 miliónů let po velkém třesku. Je tak skoro o 300 miliónů let starší než nejstarší dosud známá galaxie. Na svých internetových stránkách to v úterý oznámil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Foto: Profimedia.cz

Hubbleův teleskop

Článek

Hvězdné uskupení jako první zaznamenal Hubbleův teleskop, další data astronomové získali z vesmírného teleskopu Spitzer a z observatoře na Havaji. Vlastnosti světla vzdálených hvězd podle vědců ukazují, že se galaxie vytvořila v době před 13,5 miliardami let, tedy asi 200 miliónů let po velkém třesku.

"Tento objev zpochybňuje dosavadní teorie o tom, jak rychle se v prvních letech existence vesmíru vytvářely galaxie," řekl francouzský astronom Johan Richard, který se podílel na zkoumání dat z Hubbleova teleskopu. "Mohlo by to dokonce pomoci vyřešit záhadu toho, jak se rozptýlila vodíková mlha, jež zaplňovala nově vzniklý vesmír," dodal.

V krátké době je to druhá velmi stará galaxie, kterou vědci pomocí Hubbleova teleskopu pozorovali. V lednu mezinárodní tým astronomů oznámil objev galaxie vzdálené od Země 13,2 miliardy světelných let. Tato galaxie podle vědců vznikla 480 miliónů let po velkém třesku.

Objevu napomohla metoda gravitační čočky

Podle NASA je pro astronomy velmi náročné sledovat galaxie, které leží v takové vzdálenosti. V případě současného objevu ale vědcům pomohla metoda gravitační čočky. Ta využívá gravitačního pole kosmických těles jako čočky, jež přibližuje světlo vysílané vzdálenými objekty. Světlo nyní objevené galaxie zesílilo gravitační pole nedalekého shluku galaxií na jedenáctinásobnou hodnotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám