Hlavní obsah

Asteroid vyhubil dinosaury, umožnil ale vznik deštných pralesů, tvrdí studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Planetka, která před asi 66 miliony let dopadla na sever dnešního Yucatánu a vytvořila tzv. Chicxulubský kráter o průměru cca 200 kilometrů, což vedlo k vyhubení neptačích dinosaurů a dalších živočichů, umožnila zrod deštných pralesů na Zemi. Vyplývá to z vědecké studie, kterou zveřejnil časopis Science.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrace tzv. Chicxulubského kráteru po ničivém dopadu asteroidu

Článek

Experti na základě analýzy fosilních pylových zrnek a listů z Kolumbie, 56 až 70 milionů let starých, zjistili, že po dopadu přibližně 10 až 12 kilometrů široké skály na naši planetu se typ vegetace v jihoamerických tropických lesích dramaticky změnil.

Potvrzeno: Za vyhynutí dinosaurů může pouze asteroid

Věda a školy

„Náš tým zkoumal více než 50 tisíc vzorků zkamenělého pylu a přes šest tisíc zkamenělin listů z období před dopadem a po něm,“ shrnula podle zpravodajské stanice BBC spoluautorka studie Mónica Carvalhová ze Smithsonianského ústavu tropického výzkumu v Panamě.

Menší rozmanitost rostlin

Vědci zjistili, že před dopadem obřího asteroidu na území dnešního středoamerického Yucatánského poloostrova v Mexiku byly ve zmíněných kolumbijských (tedy jihoamerických) oblastech běžné jehličnany a kapraďorosty.

Po zkázonosném impaktu tělesa diverzita rostlin v lokalitách dnešní Kolumbie poklesla o zhruba 45 procent. Běžné bylo vymírání zejména mezi semennými rostlinami. Lesy se během příštích šesti milionů let obnovily, ale dominovaly jim kvetoucí krytosemenné rostliny.

Biodiverzita v ohrožení. Vyhynout může až 40 procent rostlin

Věda a školy

Struktura tropických lesů se v důsledku této transformace také změnila. Během období pozdní křídy, kdy ještě žili dinosauři, měly jednotlivé stromy v lesích hodně prostoru. Jejich horní části se neprolínaly, což umožnilo slunečnímu svitu prodrat se na zemský povrch. Po dopadu dané planetky se v lesích vytvořila silná klenba větvoví a na zem dopadalo mnohem méně světla.

Trojí vysvětlení

Výzkumníci mají pro tuto změnu trojí vysvětlení. První spočívá v tom, že dinosauři bránili tomu, aby lesy příliš zarostly, neboť se živili rostlinami v nižších vrstvách lesa a šlapali po nich.

Druhé vysvětlení je, že spad popela po dopadu asteroidu obohatil půdu v tropech, což bylo ku prospěchu rychleji rostoucím krytosemenným rostlinám.

Třetí vysvětlení uvádí, že mizení jehličnanů vytvořilo příležitost pro převzetí nadvlády kvetoucími rostlinami. Tato vysvětlení se podle vědeckého týmu navzájem nevylučují a všechna mohla přispět k výsledku, jehož jsme dnes svědky.

Češi přispěli k výzkumu dopadu velkých těles na Zemi

Věda a školy

„Poučení z toho je, že při rychlých narušeních se tropické ekosystémy nejen obnoví – jsou nahrazeny, přičemž onen proces trvá opravdu dlouho,“ uzavřela Carvalhová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám