Hlavní obsah

Archeologové z Plzně odkrývali tajemství hedvábné stezky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stopy dávného osídlení nalezli v okolí legendární hedvábné stezky archeologové z plzeňské Západočeské univerzity (ZČU). Vědecká expedice se od 18. do 28. října pohybovala v oblasti jižního Kyrgyzstánu.

Foto: ZČU

Jeden ze sídlištních pahorků

Článek

„Zaměřili jsme se na lokalitu Ak-Jar v podhůří Pamíru, kterou procházela jedna z hlavních větví starověké a středověké dálkové euroasijské hedvábné stezky,“ sdělil Pavel Vařeka, vedoucí katedry archeologie z Filozofické fakulty ZČU.

Foto: ZČU

Stepní krajina v okolí vesnice Ak-Jar. Na horizontu vidíme pohoří Ťan-šan.

„V místě, kde cesta opouští úrodné Ferganské údolí a vstupuje do Alajských hor, jsme v nadmořské výšce 1300 metrů nalezli sedm sídlištních pahorků. Vznikly dlouhodobým ukládáním kulturních vrstev. Dosahují výšky několika metrů a ukazují, že zde lidé sídlili od 1. tis. př. n. l. až po středověk a novověk,“ uvedl.

Usedlíci vs. nomádi

Výzkum sídlištních pahorků, takzvaných tepe či tellů, přináší archeologům svědectví o životě na hedvábné stezce v době jejího největšího rozmachu.

„Nalezené artefakty dokládají prolínání vlivů kočovníků a kultur spojených se zemědělstvím,“ vysvětlil Vařeka.

Archeologové našli u Řípu další hroby z pozdní doby kamenné

Věda a školy

Svrchní vrstvy, pocházející z prahu středověku, svědčí o vypálených obydlích a zřejmém zániku tehdejších osad.

Foto: ZČU

Jeden ze sídlištních pahorků

„Ve středověku a novověku nahradili usedlou populaci nomádi. V létě pásli dobytek v Alajských horách, na zimu sestupovali se svými stády do podhůří a zkoumanou lokalitu využívali jako zimoviště. Na troskách starších sídel s hliněnou architekturou si budovali jednoduché přenosné příbytky – jurty,“ konstatoval Vařeka a doplnil:

„Za válek na konci 19. století, kdy byl jižní Kyrgyzstán připojen k ruskému impériu, kočovníci přestali zimoviště využívat a před carskou armádou uprchli do hor. V dobách Sovětského svazu pak bylo nomádské obyvatelstvo nuceně usídlováno v nově budovaných kolchozních vesnicích, k nimž se řadí i dnešní Ak-Jar.“

Foto: ZČU

Sonda odkrývající svrchní vrstvy osídlení

Na výzkumu, který bude pokračovat v květnu příštího roku, se rovněž podíleli přírodovědci z Akademie věd ČR nebo historici i etnografové z kyrgyzské Ošské státní univerzity. Stejně tak studenti z obou zainteresovaných vysokých škol.

Foto: ZČU

Další sídlištní pahorek

Reklama

Související články

Jeskyňáři objevili u Macochy nové dómy

Hned čtyři dómy, tedy rozlehlé jeskynní sály, objevili u propasti Macocha v Moravském krasu na Blanensku speleologové. Krásou své krápníkové výzdoby se prý...

Výběr článků

Načítám