Hlavní obsah

Archeologové odkrývají na Zlínsku cenné pohřebiště

– Zlín

Významných objevů dosáhli v poslední době archeologové ve Zlínském kraji. Badatelský archeologický výzkum u Roštění na Kroměřížsku odhalil při germánském pohřebišti množství jezdeckých ostruh, šperky i několik zbraní. U Fryštáku archeologové při záchranném výzkumu souvisejícím se stavbou rychlostní silnice R49 odkryli pravěkou osadu z doby kamenné.

Archeologové odkrývají na Zlínsku hrobyVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Pohřebiště patří s největší pravděpodobností germánským bojovníkům z dob markomanských válek mezi Germány a Římany, z období kolem druhého století našeho letopočtu. Co do množství nalezených ostruh a dalších předmětů nemá tento objev ve střední Evropě obdoby,“ sdělil Miroslav Popelka z Ústavu archeologické památkové péče Brno (ÚAPP).

Ostruh, z nichž některé byly určené k obřadům, zatím archeologové objevili 41. Germánské pohřebiště se nachází asi osm kilometrů od již dříve nalezeného římského vojenského tábora z daného období, a to v Pravčicích u Hulína. Podle archeologů je tedy možné, že v těchto místech mezi sebou oba tábory svedly velké bitvy.

Dosud archeologové na pohřebišti odkryli 57 žárových hrobů. Nejde však o konečné číslo a při pokračujícím výzkumu chtějí odkrýt dalších více než dvacet hrobů. Podle archeologa Tomáše Zemana z ÚAPP je podle dosavadních nálezů pravděpodobné, že hroby germánských válečných jezdců v této lokalitě přibývaly po dobu jednoho století.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Archeolog Tomáš Zeman ukazuje bronzovou jezdeckou ostruhu, která sloužila k ceremoniálním účelům.

Žárové pohřebiště objevil před osmi lety amatérský spolupracovník ÚAPP. Od té doby byla lokalita průběžně monitorována archeology pomocí povrchových sběrů za využití detektorů kovů. Aktuální archeologický výzkum zde provádí Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Nález pohřebiště představuje přímý doklad průniku germánských bojovníků z oblastí dnešního středního Polska a pobřeží Baltského moře na střední Moravu během válečného konfliktu s Římany.

Objevy i u Fryštáku

Dalším objevem archeologů z Archeologického centra v Olomouci osada z doby kamenné. Pravěké sídlo odkryli u stavby dálnice R49 v katastru obce Fryšták. Šlo o první zemědělce, kteří se na našem území usídlili. „Na základě charakteristické keramiky i reliktů do země zahloubených objektů datujeme osadu do šestého tisíciletí před naším letopočtem,“ řekl Jaroslav Peška, ředitel Archeologického centra Olomouc.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Archeologové pokračují ve výzkumu lokality u Roštění na Kroměřížsku.

„První zemědělci bydleli ve vícegeneračních velkých a dlouhých domech, jejichž konstrukčními základy byly dřevěné sloupy částečně zakopané do země. Půdorysy těchto staveb, největší o délce čtyřicet metrů a šířce dvanáct metrů, jsme objevili právě v lokalitě u Fryštáku,“ dodal archeolog Arkadiusz Tajer.

Obyvatelé fryštácké osady jako omítku používali hlínu, kterou těžili z příkopů u domů, a co nepadlo na fasádu, posloužilo k výrobě pěkně zdobené keramiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám