Hlavní obsah

Antarktický led marně čeká na globální oteplení - netaje, ukázal výzkum

Novinky, pst

Šelfový led kolem Antarktidy netaje, jak předvídaly dvacet let staré modely klimatologů, kteří je publikovali s odkazem na globální oteplení. Nová studie o stavu ledového pobřeží jižního kontinentu usvědčuje tyto předpovědi z omylu.

Ledovce neroztávají tempem, jakým se čekalo

 
Článek

„Předchozí oceánské modely předpovídaly příliš vysoké úrovně teplot a tání, které měly vést ke značnému úbytku ledu v oblasti, což nenastalo,“ uvedl pro register.com Tore Hattermann z norského Polárního institutu. je členem týmu, který dva roky sledoval a měřil šelfový led na východě Antarktidy. Jednalo se o první takto orientovaný vědecký projekt.

Také Americká geofyzikální unie v této souvislosti upozornila, že dřívější modely varující před rozsáhlým táním nebyly založeny na věrohodných údajích přímo z terénu, což vedlo k vyvození chybných závěrů.

Foto: Profimedia.cz

Antarktida - svět sám pro sebe

Hatterman se svým týmem navrtával dvousetmetrové díry do šelfového ledu a údaje kombinoval i s dalšími daty, která získával i s pomocí senzorů připevněných na živé rypouše sloní. Z jejich analýzy pak vyplynulo, že v oblasti nebyl zaznamenán žádný výraznější úbytek ledu. Jinými slovy se zde globální oteplení neprojevilo.

Antarktida byla uváděna jako důkaz působení globálního oteplení v souvislosti s odlamováním obřích ker.

Jako důkaz oteplování se dnes častěji uvádí zmenšující se pokrývka severního pólu. Ta však leží na hladině oceánu a i v případě jejího úplného roztátí nehrozí zvýšení hladiny oceánů. Antarktida je naopak kontinent a tání ledovcové pokrývky by ovlivnilo hladinu oceánů určitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám