Hlavní obsah

Anglo-americká vysoká škola získala jako jediná v Evropě akreditaci WASC

Novinky,

Diplomy studentů Anglo-americké vysoké školy (AAU) v Praze budou mnohem snadněji uznávány na půdě amerických univerzit a mezi zaměstnavateli. AAU se totiž podařilo jako jediné vysoké škole v Evropě získat akreditaci WASC, kterou uděluje americká akreditační autorita WASC Senior College and University Commission (WSCUC). Tím se stala jedinou vysokou školou v Česku, která má úspěšnou zkušenost s institucionální akreditací, tedy ověřením důvěryhodnosti školy jako celku.

Foto: AAU

Anglo-americká vysoká škola v Praze

Článek

Náročný akreditační proces začal již v roce 2011. Během pěti let navštívili zástupci akreditační komise třikrát Anglo-americkou vysokou školu, aby potvrdili, že škola plně vyhovuje přísným podmínkám. V roce 2012 byl AAU přiznán stav způsobilosti, o tři roky později se stala kandidátskou institucí. Letos se rozhodla komise udělit škole akreditaci.

„Americká akreditační autorita WSCUC sleduje čtyři hlavní standardy, které detailně posuzuje na základě 39 hodnoticích kritérií. Důraz se klade například na vnitřní systémy kontroly kvality, diverzifikaci finančních zdrojů, strategické plánování či dodržování akademických svobod,“ popsala akreditační řízení Katarína Stehlíková, viceprezidentka AAU.

Akreditace oblasti, obory si školy nastaví samy

Zkušenost AAU je zajímavá i v kontextu vývoje českého vysokého školství, kde se letošní novelou vysokoškolského zákona také zavádí možnost institucionální akreditace. Vzdělávací instituce tak budou moci například zažádat o akreditaci celé oblasti, třeba ekonomie. Jednotlivé ekonomické obory si už bude škola akreditovat sama a upravovat podle poptávky trhu bez dalšího potvrzení akreditačním úřadem. Novela tak přináší nejen větší autonomii a flexibilitu pro školy, ale také větší odpovědnost.

Foto: AAU

Odborný seminář o akreditacích na půdě AAU

V zahraničí je tento systém běžný. AAU v pátek uspořádala odborný seminář pro zástupce českých vysokých škol a univerzit, na kterém se její představitelé podělili o detaily ze svého akreditačního procesu a s pozvanými odborníky debatovali o největší změně v systému českého vysokého školství za posledních 18 let.

Možná konkurenční výhoda

Akreditace WASC byla Anglo-americké vysoké škole udělena na šest let. Studenti AAU, kteří absolvovali své studium po letošním červnu, již obdrží diplomy s českou i americkou akreditací. Tím se jim značně usnadní administrativní proces uznání studijních výsledků pro případ dalšího studia na univerzitách a vysokých školách v USA. Garance kvality vysoké školy daná akreditací WASC také představuje hodnotnou položku v životopise absolventů, kteří se budou v zahraničí ucházet o zaměstnání.

„Věříme, že akreditace bude pro naše studenty představovat konkurenční výhodu nad absolventy ostatních vysokých škol nejen v České republice, ale i v evropském měřítku,“ uvedla prorektorka pro akademické záležitosti Milada Polišenská.

Institucionální akreditace

Institucionální akreditace se uděluje zpravidla na dobu 10 let. Za určitých podmínek umožní vysoké škole samostatně vytvářet a uskutečňovat studijní programy stanoveného typu (bakalářský, magisterský nebo doktorský) v jedné nebo více určených oblastech vzdělávání.

Škola např. dostane akreditaci na oblast „ekonomie”. Bude ale už na ní, jaké konkrétní ekonomické obory si vytvoří. Akreditační komise je schvalovat nebude, ta schválí jen ekonomický studijní program jako celek.

Zdroj: MŠMT

Western Association of Schools and Colleges (WASC) vznikla v roce 1962 a je jednou ze šesti regionálních akreditačních autorit ve Spojených státech. Osvědčení uděluje veřejným i soukromým vysokým školám a univerzitám. Mezi jejich nositele patří prestižní vzdělávací instituce jako Chapman University, University of California Berkeley, Stanford University, Univerzity of California Los Angeles či California Institute of Technology. Jen několik škol mimo USA se může pochlubit ziskem této akreditace.

Reklama

Související články

Američtí medici míří do českých nemocnic

Třiačtyřicet amerických studentů medicíny se od úterý do konce července stalo součástí českých lékařských týmů pečujících o ambulantní dospělé i dětské...

Výběr článků

Načítám